Klapka gyémántüzlete lehúzta a rolót

Havonta 5-8 millió forintot bukott Klapka György az egy esztendeje, 300 milliós tőkével megnyitott gyémántüzletével. A becsődölt vállalkozó a jövőt sem látja túl biztatónak.

- Meg voltam győződve az üzlet sikeréről, a forgalom jó volt, kizártnak tartottam, hogy ezzel bukni is lehet - mondja az üzletember, aki a kudarcot a hazai vevőkör pénztelenségének tulajdonítja.

- Majdnem százmilliómba került az időzáras páncélszekrény, a kamerarendszer és a védelmi berendezés. Olyan biztonsági rendszert teremtettem, akár a legjobb bankok. Az induló árukészlet 200 milliós volt, a gyémánttól és a briliánstól kezdve a drágaköveken át mindenféle ékkövekkel díszített ékszereket árult a tizenkét alkalmazott. A briliáns és a drágakövek Indiából szerezhetők be a legolcsóbban, de Izraelből és Amszterdamból is hozták a minőségi árut. Akármilyen hihetetlen, de a probléma akkor kezdődött, amikor gyors ütemben kezdett felmenni az arany világpiaci ára. Rövid idő alatt a háromszorosára nőtt annak a nemesfémnek az értéke, amely minden ékszer alapja. Ez a magasba húzta a briliáns és a drágakövek árát is - magyarázza Klapka, aki szerint hazánkba főleg vékony pénztárcájú turisták látogatnak.

- A havi rezsit sem termelte ki az üzlet, előfordult, hogy négy hét alatt 5-8 milliós veszteség ért. Hét éve foglalkozom aranyüzlettel, azóta pontosan tudom, hogy a kisember egyre kevésbé fektet ékszerekbe. Június utolsó éjszakáján 12 óra alatt 620 euróval ment fel az arany kilónkénti világpiaci ára. Az euró, az olaj és a nemesfém erősödik, a forint pedig gyengül - mondja fel Klapka György a közismert tényt.

A vállalkozó másik, aranyra és régiségekre szakosodott boltját nem zárja be, de ez nem derűlátását jelzi.

- Pangás van. Aki tavaly húszezerért tudott venni egy csinos csecsebecsét a feleségének a házassági évfordulóra, az ma ugyanazt negyvenezerért kapja meg - magyarázza a 78 éves üzletember, aki a magyar gazdaság minden területére rövid távon a legjobb esetben is csupán "állóvizet" jósol.

Klapka György most úgy véli: az adóemelés és az általános drágulás csak később hozhatja meg a remélt fellendülést.

Érdemes aranyba fektetni


Napok óta tart az arany árfolyamának emelkedése, amit szakértők a dollár gyengülésének tulajdonítanak. Emellett a nemesfém árára pozitívan hat a tartósan felfelé ívelő olajár és a növekvő inflációs félelem is. Az arany árfolyama az idén 14 százalékkal emelkedett, ezzel párhuzamosan a dollár 6,6 százalékot veszített az értékéből az euróval szemben. Aranypiaci szakértők a nyersanyag árfolyamát unciánként (31,1 grammonként) 625 dollár környékére várják az elkövetkező hónapokban. Hosszú távon azonban további drágulás sem kizárható, hiszen az arany árfolyama az idén egyszer már a 736 dollár feletti csúcsot is elérte. Klapka György az aranyárat az év végére unciánként 800-900 dollárra várja.

Klapka György veszi a kalapját
Klapka György veszi a kalapját
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.