Tejüzemből szabadidőközpont?

Elképzelhető, hogy többfunkciós rendezvénycsarnok épül a MiZo Rt. tavaly bezárt pécsi tejüzemének helyén. Ismert, hogy tavaly - gazdasági megfontolásból - megszüntette a tejfeldolgozást a Csányi Sándor tulajdonában lévő MiZo Rt. A cég utóbb egyesült a bankvezér másik tejfeldolgozó részvénytársaságával, a szegedi Sole Rt.-vel. A fúzió után létrejött gazdasági társaság, a Sole-MiZo a pécsi telephelyen immár csak a raktárbázist üzemelteti, a gyárterület épületeinek többsége hat-nyolc hónapja üresen áll.

Baumstark Mihály, aki Csányi Sándor több dél-dunántúli cégében irányító szerepet tölt be (a Sole-MiZo-nál a felügyelőbizottság elnöke) - kérdésünkre válaszolva elmondta, hogy egyelőre még nem dőlt el, mi lesz a sorsa a bezárt pécsi üzemnek. Baumstark hozzátette: Csányi Sándor tárgyalt a város vezetőivel, s felajánlotta, hogy a kéthektáros területen felépít egy többfunkciós csarnokot, amely rangos sport- és kulturális rendezvényeknek adhat otthont. Csányi akkor valósítja meg ezt a - több milliárd forintba kerülő - beruházást, ha Pécs önkormányzata 15-20 éven át lizingeli tőle a létesítményt. A terv Pécs számára azért lehet megnyerő, mert a volt tejüzemmel szomszédos a város műjégpályája és sportcsarnoka, így, ha az iparterületen megépül az említett multifunkcionális létesítmény, akkor létrejön egy, a tömeg- és a versenysport céljaira egyaránt igénybe vehető komplexum.

Baumstark Mihálytól megtudtuk, hogy ha a tervről nem sikerül megegyezni a pécsi önkormányzattal, akkor lehetséges, hogy az egykori tejfeldolgozó területén egy ipari termelőüzemet alakítanak ki, amely alkatrészeket gyárt egy nagyobb cég számára. Baumstark hangsúlyozta, hogy mindenképp csendes és környezetbarát üzemben gondolkoznak. Ha azonban a tulajdonos nem talál megoldást a terület hasznosítására, akkor valószínűleg eladja a belvárostól alig egy kilométerre lévő ingatlant. Tudni kell, hogy a bezárt üzem épületeinek őrzése és fenntartása évente százmillió forintot emészt fel. Egyébként az ingatlanirodák szerint a teljesen közművesített terület 600-800 millió forintért értékesíthető.

Juhász István, a pécsi közgyűlés gazdasági bizottságának szocialista elnöke részt vett a Csányi Sándorral folytatott tárgyaláson, s a városatya szerint a bankvezér által vázolt elképzelés megfontolandó Pécs számára. Ám akár megvalósul a rendezvénycsarnok, akár nem, a pécsi önkormányzat irányítói mindenképp azt szeretnék, ha Csányi befektetőként a városban maradna.

Sportolók jöhetnek a dolgozók helyett
Sportolók jöhetnek a dolgozók helyett
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.