Ismét kudarc a Világkereskedelmi Szervezet tárgyalásain

Szombaton ismét kudarcba fulladtak a Kereskedelmi Világszervezet (WTO)kereskedelem liberalizálási tárgyalásai: a genfi alkudozás eredménynélkül ért véget, és a megbeszéléseket július végéig elnapolták.

A fő vitapont - akárcsak eddig - az agrártámogatások kérdése volt. Diplomaták szerint az álláspontok mit sem közeledtek és igen távol állnak a felek attól, hogy lezárhassák a 2001 óta folyó dohai kereskedelmi fordulót.

A WTO tagországai csütörtöktől folytatták a tárgyalásokat, s bár kompromisszumkészségét előzetesen valamennyi jelentősebb tárgyalópartner hangsúlyozta, szombatra virradóra az agrárkérdésekben elsődlegesen érintett Egyesült Államok, az Európai Unió, Japán, Brazília és Ausztrália még a tárgyalási alapelvek kidolgozásig sem tudott eljutni.

A "küszöbországok", a 20-ak csoportja, amelynek egyik hangadója Brazília, az amerikai agrártámogatások nagyobb mértékű csökkentését akarja elérni, mielőtt leépítené az Egyesült Államok és az Európai Unió szándékainak megfelelően az ipari támogatásokat és liberalizálná a szolgáltatói ágazatot. A mezőgazdasági támogatások ügyében ellentétes Washington és Brüsszel álláspontja is. Mandelson több alkalommal is az amerikai ajánlat javítására szólított fel, mondván, hogy ez esetben az EU is kedvezőbb ajánlattal élne.

A tárgyalások a WTO 2001-ben elindított úgynevezett dohai fordulójának keretében folytak, mely szerint a termékkereskedelem liberalizációjáról szóló megállapodást kellene tető alá hozni 2007. elejére. A forduló kezdete óta több határidőt tűztek ki a fő vitatott kérdések, így az agrártámogatások vagy a piacok fokozottabb megnyitása kérdésében, de egyik határidőre sem született érdemi eredmény. A tétje a globális kereskedelmi liberalizációról való megállapodásnak a Világbank számításai szerint az, hogy sikerül-e 30 milliárd dollárnyi növekedési impulzust adni a világgazdasági növekedésének.

Japán korábban arra hívta fel a figyelmet, hogy ha a nyáron nem sikerül megállapodásra jutni, akkor a dohai-fordulót egészen a következő amerikai elnökválasztás utánig jegelni kellene, Bush elnök ugyanis szerintük jövőre már nem lesz olyan helyzetben, hogy jelentősebb kereskedelmi megállapodást kössön.

Peter Mandelson, az Európai Unió Bizottságának kereskedelmi biztosa George W. Bush kijelentését idézte a minap, amely szerint a "dohai tárgyalási forduló jelentősége túlságosan nagy ahhoz, hogy kudarcba fulladjon".

(forrás: MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.