Meghalt Horváth Balázs

Elhunyt Horváth Balázs, a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség képviselője vasárnap hajnalban - közölte a testvére. 64 éves volt.

Az Antall-kormány egykori belügyminisztere hosszú szenvedés után halt meg a Veszprém megyei kórházban - mondta Horváth György.

Horváth Balázs 1942-ben született Budapesten, 1988-ban az MDF alapító tagjai között volt, 1990-1993 között az MDF országos elnökségének tagja. 1990 és 1994 közöt,t valamint 1998 májusa és 2004 szeptembere között az MDF országgyűlési képviselője, pártja ekkor kizárta soraiból. Horváth Balázs a függetlenek közé ült át a ciklus végéig.

Az MDF-ből kizárt képviselőtársaival együtt 2004 novemberében alapította meg a Nemzeti Fórum egyesületet.

2006 áprilisában a Fidesszel szövetséges Nemzeti Fórum színeiben szerzett egyéni mandátumot Veszprém megye 6-os számú választókörzetében, majd a Fidesz-frakció soraiban foglalt helyet.

Boross Péter: az MDF egykori jelentős alakja távozott

Horváth Balázs "jellegzetes és jelentős alakja volt kezdetekben mind az MDF, mind az ország politikai közéletének" - nyilatkozta Boross Péter MDF-es képviselő, aki a demokrata fórum nevében reagált a halálhírre.

A volt miniszterelnök 1990 decemberében Horváth Balázst követte a belügyminiszteri poszton. Emlékeztetett arra, hogy Horváth Balázzsal sok személyes szál kötötte össze.

"Politikai útjaink elváltak egymástól és sok mindenben nem voltunk azonos véleményen, ezt kölcsönösen ki is nyilvánítottuk" - mondta, utalva az MDF-ben kialakult korábbi vitákra, ami a többi között Horváth Balázs kizárásához is vezetett a frakcióból, majd a pártból.

Horváth Balázs halálával "annak esélye is megszűnt, hogy a távolságot az idő csökkenthesse" - fogalmazot Boross.

Az MSZP parlamenti képviselőcsoportja nevében Lendvai Ildikó, a szocialisták frakcióvezetője fejezte ki részvétét a "családnak, a munkatársaknak, valamint a Fidesz parlamenti képviselőcsoportjának".

Az Országgyűlés és a Fidesz-frakció is bejelentette, hogy Horváth Balázst saját halottjának tekinti.

Horváth Balázs családjának veszteségében és fájdalmában osztozik képviselőcsoportunk és a Nemzeti Fórum - áll a Navracsics Tibor frakcióvezető és Lezsák Sándor, a Nemzeti Fórum elnöke aláírásával kiadott közleményben, amely szerint képviselőtársuk halálával súlyos veszteség érte a polgári összefogást.

Nevéhez fűződik Közép-Európa első önkormányzati törvénye, és a civil magyar rendőrség megteremtésében is komoly érdemeket szerzett - hangoztatja a közlemény.

(forrás: MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.