Portugália büntetőkkel jutott a négy közé

A portugál válogatott gólnélküli döntetlen után büntetőpárbajban 3-1-relegyőzte Angliát, ezzel bejutott a legjobb négy közé a németországilabdarúgó-világbajnokságon.

Negyeddöntő: Anglia-Portugália 0-0 - 11-esekkel: 1-3

Gelsenkirchen, 52 ezer néző, v.: Horacio Elizondo (argentin) sárga lap: Terry (30.), Hargreaves (107.), illetve Petit (44.), Ricardo Carvalho (111.) piros lap: Rooney (62.)

Anglia: Paul Robinson - Gary Neville, Rio Ferdinand, John Terry, Ashley Cole - David Beckham (Aaron Lennon 52., Jamie Carragher 119.), Frank Lampard, Owen Hargreaves, Steven Gerrard, Joe Cole (Peter Crouch, 65.) - Wayne Rooney

Portugália: Ricardo - Miguel, Ricardo Carvalho, Fernando Meira, Nuno Valente - Armando Petit, Maniche, Tiago (Hugo Viana 74.), Luis Figo (Helder Postiga, 86.), Cristiano Ronaldo - Pauleta (Simao Sabrosa, 63.)

I. félidő:

10. perc: Gerrard passzolt Rooneynak, aki egy igazítás után 20 méterről lőtt, de Ricardo hárított.
20. perc: Figo keresztlabdájával Ronaldo tört be a 16-oson belülre, majd egy csel után 13 méterről fölé bombázott.
38. perc: Nuno Valente indítása után Figo előbb átjátszotta Lampardot, majd 16 méterről a jobb kapufa mellé csavart.
45. perc: Lampard tüzelt 22 méterről, Ricardo vetődve hárította a kapu jobb oldalába tartó labdát.

II. félidő:

58. perc: Lennon három védőt is becsapva húzott el a jobb szélen, majd Rooneyhoz játszott, aki "luftot" rúgott, Joe Cole eszmélt a leggyorsabban, ám 10 méterről a portugál kapu fölé lőtt.
62. perc: Az ellene elkövetett szabálytalanság után Rooney rálépett Ricardo Carvalhóra, a játékvezető szándékosnak ítélte a mozdulatot, és kiállította az angol támadót.
80. perc: Figo 17 méterről próblákozott, ám Robinson bravúrral hárította a kapu jobb oldalába tartó labdát.
83. perc: Lampard szabadrúgását Ricardo középre ütötte, a kipattanóra lecsapó Lennon ballal erőtlenül lőtt, így a portugál kapusnak nem okozott gondot a védés.

Hosszabbítás:

99. perc: Gerrard ívelt be jobbról, a középen érkező Crouch elől Miguel fejelte ki a labdát.
109. perc: Ronaldo beadását Helder Postiga leshelyzetből bólintotta Robinson kapujába, a játékvezető nem adta meg a találatot.

11-esek:

Simao Sabrosa a jobb alsó sarokba lőtt (0-1).
Lampard bal alsó sarokba tartó büntetőjét Ricardo kivédte.
Hugo Viana a jobb kapufát találta el.
Hargreaves lövésébe ugyan Ricardo beleért, de hárítani nem tudott (1-1).
Petit a jobb oldali kapufa mellé lőtt.
Gerrard a bal oldalra célzott, ám Ricardo ismét hárított.
Helder Postiga a kapu jobb oldalát választotta (1-2).
Carragher jobb sarokba tartó lövését Ricardo kivédte.
Cristiano Ronaldo a kapu bal oldalába lőtt (1-3).

Mindkét csapat támadó szellemben kezdett, ám igazi gólhelyzetet egyik fél sem tudott kialakítani. A félidő derekára alábbhagyott a lendület, a játékrész jelentős része - egy-egy távoli lövéstől eltekintve - unalmas mezőnyjátékkal telt.

A folytatásban az angolok voltak aktívabbak, a bokasérülést szenvedett Beckham helyére beálló Lennon színt vitt a szigetországiak játékába. A 62. perctől átalakult mérkőzés képe: a Rooney kiállítása miatt tíz emberrel szereplő Eriksson-gárda védekezésre kényszerült, a portugálok óriási mezőnyfölényben futballoztak. Többször is veszélyeztettek, de az emberelőnyt nem tudták gólra váltani. A rendes játékidő gólnélküli döntetlnennel ért véget, így következhetett a hosszabbítás.

A ráadásban sem született döntés, így következhetett a büntetőpárbaj. Az angolok közül csupán Hargreaves talált a kapuba, Ricardo három büntetőt is kivédett, végül az ötödik körben Cristiano Ronaldo döntötte el a továbbjutás sorsát.

Portugália 1966 után másodszor jutott négy közé, a szerdai elődöntőben a brazil-francia párharc győztese lesz az ellenfele.

(forrás: MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.