Az Amnesty szerint Izrael háborús bűnt követ el Gázában

A gázai polgári lakosság ingatlanai és infrastrukturális létesítményeielleni szándékos izraeli támadások sértik a nemzetközi emberiességitörvényeket és háborús bűncselekménnyel érnek fel - áll az AmnestyInternational Londonban kiadott közleményében.

A világ legnagyobb emberi jogi szervezete szerint Izraelnek sürgősen ki kell javítania az általa okozott károkat, és saját költségén helyre kell állítania a palesztin lakosság áram- és vízellátását az érintett területeken. Megszálló hatalomként Izraelt nemzetközi törvények kötelezik a palesztin népesség alapvető emberi jogainak szavatolására - áll a közleményben.

Az AI szerint az egyetlen gázai áramtermelő erőmű, valamint a vízhálózat, a hidak, az utak és egyéb infrastrukturális létesítmények szándékos lerombolása a negyedik genfi konvenció megsértése, és jelentős, hosszú távú humanitárius következményekkel jár a gázai övezet 1,5 millió lakójára.

A negyedik genfi konvenció tiltja a köz- és magántulajdon katonailag szükségtelen pusztítását és polgári célpontok szándékos támadását, és kötelezi az aláíró országokat az ilyen háborús bűncselekmények elkövetőinek felkutatására és törvény elé idézésére - áll az Amnesty által a közleményhez fűzött ismertetőben.

Az AI szerint most már a gázai lakosság majdnem felének nincs áramszolgáltatása, és sok helyen a vízszolgáltatás is megszakadt, vagy éppen az áramhiány miatt, vagy azért, mert a hidak és utak bombázása megsemmisítette a vízvezetékeket is. Az izraeli tüzérségi és légitámadások által okozott károk kijavítása hónapokat vesz igénybe, és ha nem történnek azonnali alternatív intézkedések a víz- és az áramszolgáltatás helyreállítására, annak súlyos egészségügyi következményei lehetnek a palesztin lakosság körében - áll az emberi jogi csoport állásfoglalásában.

Az Amnesty International ugyanakkor felszólította Gilad Salit izraeli katona elrablóit is arra, hogy foglyukat haladéktalanul és sértetlenül engedjék szabadon.

(forrás: MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.