Felforgatta a Fed a részvénypiacokat

Lehetséges, hogy tetőzött az amerikai kamat, de legalábbis a jegybank egy ideig nem emeli tovább, s ennek nyomán a világ részvénypiacai valóságos szárnyalásba kezdtek. Ebből a BÉT is kivette a részét. A valutapiacokra azonban ez a derűlátás nem ragadt át.

Megkönnyebbülés, a legrosszabbon túljutottunk - ilyen és ehhez hasonló megnyilatkozásokat idézett a Bloomberg tegnap ázsiai és európai alapkezelőktől, akik arra számítanak, hogy az utóbbi hetekben kivont pénzek lassan visszatérnek a feltörekvő piacokra. Sőt a zürichi Winterthur vagyonkezelő egyik elemzője, Christoph Bianchet azt mondta, hogy "a kockázatkerülés időszakának vége".

Elhamarkodottak-e ezek a vélekedések vagy sem, tény, hogy a világ tőzsdéi az utóbbi évek egyik legjobb napját zárták pénteken. A tokiói Nikkei index 2,5 százalékkal ugrott meg, miután csütörtök este a Wall Street is szép nyereséget könyvelt el. A vezető nyugat-európai tőzsdék egy-két százalékot mozdultak felfelé. Ez a hangulat átragadt a Budapesti Értéktőzsdére (BÉT) is, ahol a BUX index öt százalékkal emelkedett, a pontok számát tekintve pedig több mint ezerrel. A Bloomberg külön kiemelte, hogy az OTP Bank húzta maga után az árfolyamokat, miután a banki különadó mérséklődéséről jelentek meg hírek. De segített az is, hogy a Credit Suisse vételre ajánlotta a magyar részvényeket. Mindehhez hozzá kell tenni, hogy a második negyedévet így is veszteséggel zárják a részvényindexek.

A derűlátás oka az amerikai jegybank csütörtöki - magyar idő szerint késő esti - döntése, pontosabban a negyed százalékpontos kamatemeléshez fűzött megjegyzés. A gazdasági növekedés lassulását és az infláció kordában tarthatóságát jelző jegybank (Fed) igen óvatosan fogalmazott a további kamatnövelés esélyéről, azt a gazdasági adatoktól téve függővé. Az elemzők arra a következtetésre jutottak, a Fed úgy gondolja, hogy a kamatok elérthették a csúcsot, vagy ha nem is, egy ideig nem szükséges tovább felfelé kényszeríteni őket. Minthogy azonban a gazdaság a mérséklődő iram ellenére is jól teljesít, s ütemét hosszabb távon gyorsíthatja, ha nem megy feljebb a kamat, az ázsiai exportálók okkal fellélegeztek. Ám a Fed nyilván visszavett az Európai Központi Bankra (EKB) közvetve kifejtett nyomásból, amit rögvest jelzett is az egyik döntéshozó szintén igen mérsékelt hangulatú nyilatkozata az esetleges kamatemeléseket illetően - függetlenül attól, hogy júniusban 2,5 százalékos inflációt mértek az euróövezetben, az elvileg kétszázalékos engedélyezett értéknél magasabbat. A Fedről a figyelem egyértelműen visszaterelődött a vállalati profitokra, amelyek jó kilátásokkal kecsegtetnek.

A valutapiacokat más hangulat jellemezte. A Fed döntésének bejelentése után a dollár rohamosan hanyatlott az euróval szemben. Az eurót 1,2530-on jegyezték a közlés előtt, 1,27 körül utána. A csütörtökön mélypontra esett forinton is segített a Fed, hiszen a késő esti külföldi kereskedésben 282-283 közé került az euró, s itt nyitott pénteken. Délután a forint idegesen mozgott, az euró árfolyama átkerült a 283-284 forint közötti sávba. Hasonlóan mozgott a zloty, a cseh és a szlovák korona is. Nem segítettek a kedvező magyar makroadatok sem. A KSH tegnap jelentette, hogy a külkereskedelmi mérleg 833 millió euró hiánnyal zárt az év első négy hónapjában, szemben a múlt év azonos időszakában mért 931,8 millió euróval. A kivitel 16 százalékkal, az import 14 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az MNB is pénteken publikálta a folyó fizetési mérleg első negyedévi helyzetéről szóló beszámolót, amely szerint a hiány 1,442 milliárd eurót tett ki, a piaci várakozásnál kisebbet. Kedvező, hogy az EU-alapok által csökkentett finanszírozási igényt meghaladta a be- és kiáramló befektetések egyenlege. Összességében több mint kétmilliárd eurót fektettek be külföldiek az első három hónapban, ami rekord. A külfölddel kapcsolatos államadósság ugyanakkor csaknem egymilliárd euróval növekedett. Ez magasabb, mint az előző negyedévben, de alacsonyabb a tavalyi értékeknél.

Vagyonosodási vizsgálatot kezdeményez maga ellen Gyurcsány Ferenc - a miniszterelnök ezt az APEH tegnap tartott vezetői értekezletén jelentette be, felkérve politikustársait: tegyék ezt meg ők is. Gyurcsány kiemelte: az állami intézmények többségével szemben az adóhatóságnál jelentős létszámbővítésre kerül sor. Mintegy 500 új munkatársra lesz ugyanis szükség a megnövekedett feladatok ellátására, egyebek mellett a lényegesen szigorúbb adóellenőrzésekhez. Jövőre az eddigi évi 500-600-zal szemben tízezer vagyonosodási vizsgálatot végez majd az APEH. Ez elsősorban azokra terjed majd ki, akik a különböző nyilvános nyilvántartások alapján az elmúlt időszakban vélhetően jelentősen meggazdagodtak. Képünkön a kormányfő Szikora János Apeh-elnök és Veres János pénzügyminiszter társaságában Fotó: Móricz Simon

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.