Jelentéktelen ügy vagy adócsalás?

Maga kérte mentelmi jogának felfüggesztését Császár Antal fideszes parlamenti képviselő, a Vállalkozók Pártjának elnöke. Kérését - a mentelmi bizottság előterjesztésére - az Országgyűlés meg is szavazta.

A mentelmi jog felfüggesztésétől a Borsod megyei politikus - aki a Fidesz országos listájáról jutott az Országgyűlésbe - azt reméli, hogy minél hamarabb lezárul az a büntetőügy, amely évekkel ezelőtt a vám- és pénzügyőrségen indult adócsalás bűntette és magánokirat-hamisítás vétsége miatt. Az eljárás már bírósági szakban van.

Császár Antal egyéni vállalkozóként 1993 óta foglalkozik pálinkabérfőzéssel Tarcalon, a büntetőügye ezzel a tevékenységgel kapcsolatos.

- Ártatlan vagyok - nyilatkozta lapunknak Császár Antal -, s nagyon remélem, hogy a bíróságon ez bebizonyosodik.

Mivel is vádolják?

A Császár Antal és egy társa ellen 2004-ben benyújtott vádirat tartalmáról annyit sikerült kiderítenünk: Császár Antal tarcali pálinkafőző üzemében 1999 és 2003 között - a vám- és pénzügyőrség szerint - sorozatos magánokirat-hamisítás történt, amivel a vállalkozó összesen 829 ezer forint adócsalást követett el: nem valós adatokat tüntetett fel azokon az iratokon, amelyek a pálinkafőzdék ügyfeleinek adatait tartalmazzák.

- Ez képtelenség - reagált Császár Antal. - Magyarországon a törvények szerint csak nagykorú magyar állampolgár főzethet pálinkát, feltéve, hogy a bérfőzdében névvel, címmel, valamint adószámmal regisztráltatja magát. Ez bemondásra történik. Vagyis, mi az üzemben azokat az adatokat jegyezzük föl, amelyeket az ügyfél közöl. De honnét tudjuk, hogy valódi vagy hamis adatokat közölnek-e velünk? Nincs hatósági jogkörünk, tehát el se kérhetjük az ügyfelek személyi igazolványát, hogy ellenőrizzük a bemondott adatokat. Császár azt állítja: a vámhatóság mintegy ötezer volt ügyfelét hallgatta meg az elmúlt években.

- Ötezer bérfőzetőt hallgattak meg az ügyemben - mondta -, el lehet képzelni, hogy menynyi idő, energia és pénz kellett ehhez! S mindezt miért? Kinek állhat érdekében engem ilyen nevetségesen lejáratni?

A borsodi politikus ügyvédje az orosházi Varga István, aki korábban maga is parlamenti képviselő volt, s egy időben az Országgyűlés mentelmi bizottságának tagjaként ténykedett. Az ügyvéd azt mondta:

- Könnyű belátni, hogy a bérfőző adatvédelmi okok miatt nem nézhet bele mások személyi irataiba. Vagyis, nem rajta múlik, ha esetleg rossz adatok szerepelnek a bérfőzési iratokban. Nem értjük a vámhatóságot, miért kellett óriási apparátussal rámozdulni egy jelentéktelen ügyre? Elég nevetséges, hogy sikerült összehozniuk egy megalapozatlan, s alig egymillió forintos adócsalásról szóló vádat.

Szerettük volna megkérdezni a vámhatóságot is, de a vám- és pénzügyőrség országos parancsnokságán azt a választ kaptuk: mivel az ügy még nem zárult le, nem kívánnak nyilatkozni róla. Az ügyet az első fokon eljáró szerencsi városi bíróság tárgyalja - legközelebb ősszel.

Valamikor az idei pálinkafőzési szezon közepén.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.