A kórházszövetség szerint ellátási gondok jöhetnek

Súlyos ellátási gondokat okozhat az egészségügy területén, hogy június30-án lejár az úgynevezett színlelt szerződések alkalmazásánakhatárideje – nyilatkozta a Magyar Kórházszövetség elnöke.

A kórházak eddig rákényszerültek arra, hogy közalkalmazotti jogviszony helyett vállalkozóként, közreműködőként alkalmazzák az orvosokat. Erre többek között a heti hatvan óra a munkaidő miatt kényszerültek. Ugyanis vannak vidéki kórházak, ahol 30-35 százalékos a szakemberhiány, különösen az intenzív terápiás, a radiológiai, a traumatológiai és a pszichiátriai területen. Közalkalmazotti munkaviszonnyal a gyógyítás megoldhatatlan volna – nyilatkozta a kórházszövetség elnöke.

Most azonban ez a konstrukció a kormány döntése miatt megszűnik.

Elsősorban vidéken, ahol most is orvoshiány van, sérülhet a betegellátás, hiszen lesznek olyan orvosok, akik nem hajlandóak magukat "visszaminősíttetni" közalkalmazotti bérbe - tette hozzá Golub Iván.

Ha az orvost ismét közalkalmazotti bérért foglalkoztatja a jövőben egy adott intézmény, akkor azért, hogy ne legyen az orvosnak jelentős jövedelemvesztesége, az intézményeknek másfélszeresébe kerül, hogy az orvos bérét "felhúzza" az eddigi "vállalkozói" bére szintjére. Ezt a bérnövekedést az intézmények költségvetésükből nem tudják kigazdálkodni - közölte Golub Iván.

"Ha a dolgozók nem akarnak majd szerződést módosítani, akkor ellátatlan területek maradnak, ahol komoly működési zavar lesz", ami etikátlan a beteggel szemben - hangsúlyozta.

Golub elmondása szerint konkrétan nincs a kórházszövetségnek adata arról, hogy hány orvos dolgozik/dolgozott színlelt szerződéssel.

A kórházszövetség már korábban jelezte a problémákat a miniszterelnöknek, aki továbbította a felvetéseket a munkaügyi, az egészségügyi és a pénzügyminiszternek, akiktől választ nem kaptak.

(forrás: MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.