Patakon a pataki könyvek

Tegnap délután megérkeztek anyaintézményükbe, a Sárospataki Református Kollégiumba az Oroszországból idén februárban hazahozott könyvek.

Az intézmény munkatársai így megkezdhetik a kötetek felkészítését arra a kiállításra, amely július 14-én nyílik meg a Pollack Mihály által tervezett, most felújított klasszicista díszteremben. A rekonstrukcióra azért volt szükség, mert a plafonon látható freskó egy beázás következtében még tavaly ősszel leszakadt. A felújításra tízmillió forintot költött a kollégium.

Mint ismert, a 146 kötetet hazaérkezésük után a Magyar Nemzeti Múzeumban állították ki, ahol több tízezren tekintették meg őket. A kollégium munkatársai tegnap az Országos Széchényi Könyvtárban vehették át a könyveket, ahol a gyűjtemény egy részét digitalizálták. Húsz kötet viszont Sárospatak helyett először Pápára kerül: ezeket a darabokat decemberig az ottani református kollégiumban állítják ki.

A könyvek a második világháború után kerültek a Szovjetunióba Budapestről, ahol a patakiak bankok széfjébe helyezték őket - vélt - biztonságba. (A könyvtár maga egyébként sértetlenül vészelte át a világháborút.) A magyar szakértők évtizedekkel később a Nyizsnyij Novgorod-i megyei könyvtárban találtak rá a gyűjteményre. A pataki műkincsek csaknem tizenöt évig tartó tárgyalássorozat után kerülhettek vissza Magyarországra, azt követően, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök tavaly megegyezett Vlagyimir Putyin orosz elnökkel az átadás feltételeiről.

A gyűjteményben 95 latin, 33 magyar és 6 német nyelvű könyv található. Közülük a legidősebb a XV., a legfiatalabbak pedig a XVIII. századból származnak. A könyvek kétharmada egyházi tartalmú mű, a többi orvosi, jogi, történeti munka és útleírás.

Az értékes szállítmány tegnap reggel hagyta el az Országos Széchényi Könyvtárat
Az értékes szállítmány tegnap reggel hagyta el az Országos Széchényi Könyvtárat
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.