"Tevékeny megbánással" Zalatnay megúszhatta volna

Ha ma követné el tettét, a tevékeny megbánás elvét alkalmazva megúszná-e a börtönbüntetést Zalatnay Sarolta, vagy mondjuk Ambrus Attila, a Viszkis? - kérdeztük dr. Magyar György ügyvédet.

- Bár Zalatnay Sarolta az ősszel a jó magaviseletére való tekintettel, kedvezménnyel szabadulhat, ettől még a károsultjai nem kapták meg pénzüket. Az énekesnőt nem kötelezték kártérítésre, a másodfokú ítélet zárórendelkezése szerint a sértettek polgárjogi úton követelhetik a tartozást - válaszolta Magyar, aki szerint a tevékeny megbánás sértettpárti, hiszen ha az énekesnő az új jogszabály életbelépése után követte volna el csalássorozatát, és módja lenne kifizetni a sértettjeit, nem kellene börtönben lennie.

Egy másik példa: számos alkalommal megesett, hogy egy társasház lakásaira milliós előlegeket vesznek fel, majd aztán se pénz, se otthon. A mondás szerint a lónak is négy lába van, mégis megbotlik. "Megbotolhat" az építési vállalkozó, de akár fel is állhat. A jövőben "kiválthatja" magát a rács mögül, ha kifizeti áldozatait.

Ami Ambrus Attilát illeti: ha a Viszkisként elhíresült bankrabló megállt volna, mondjuk, úgy 40 millió forintnál, de valamilyen csoda folytán megállapodik egy amerikai filmproducerrel és sokmilliós előleget kap, amiből visszafizeti a pénzt, megúszhatná a büntetést.

Fontos tudnivaló, hogy az okozott kárt a sértettnek hivatalos közvetítő eljárásban kell megtérítenie, vagy egyéb módon jóvátennie. Első pillantásra elképzelhetetlennek tűnik, hogyan lehet például egy gázolás miatt nyomorékká vált áldozatot "egyéb módon" kártalanítani. Érthetőbbé téve: egy háziasszonyt egy részeg, ámokfutó autós elgázol, az asszonynak maradandó testi sérülése lesz, életkörülményei jelentősen romlanak. A gázoló ebben az esetben, mondjuk, fizeti a taxiköltségeit, bejárónőt fogad vagy maga takarít, mosogat, bevásárol, a gyerekeket iskolába viszi vagy életjáradékot fizet.

Az új módszer egyébként csak hivatalos eljárásban kivitelezhető, a besurranó tolvaj és a kifosztott nem köthet egyezséget "kockás papíron", pontosan azért, hogy elejét vegyék a viszszaéléseknek. Kizárólag nyilvántartásba vett mediátorok közvetíthetnek a felek között.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.