Egyesített állami ügyintézés

Egységesítené az állammal kapcsolatos ügyintézést a kormány - értesült a Népszabadság. Az egyablakos rendszer kiépítése több éven át húzódna, ám a végén ugyanott lehetne intézni a tajkártyát, az adóügyeket és kérni az ingatlan tulajdoni lapját.

Egységesítené az állami ügyfélszolgálatokat a kormány - értesült a Népszabadság. Úgy tudjuk: a 2007-től régiós szintre szerveződő államigazgatási szervek (adóhatóság, társadalombiztosítás, munkaügy) ügyfélszolgálati irodái akár már 2008-tól összebútoroznának. Így egyablakossá válna az állami ügyintézés: adóigazolványt és tajkártyát ugyanott lehetne igényelni. Sőt: az elképzelések szerint egy idő után az okmányirodák is részévé válnának a rendszernek, vagyis minden állami, önkormányzati papírt ugyanazon a helyen be lehetne szerezni. (A mostani összeköltöztetés egy tízéves terv része.)

Információnkat a kormányszóvivői irodán nem cáfolták, igaz, nem is erősítették meg. Annyit azonban elárultak: az egységes ügyintézési rendszer egységes informatikai hálózatot is igényel. Ennek a kiépítése azonban hosszú folyamat - ezt mutatja, hogy az internetes okmányügyintézés létrehozása sem ment zökkenők nélkül. A kormányzati ügyfélkapun - az eredeti tervekkel ellentétben - még mindig nem lehet a legtöbb állami ügyet elintézni, a magyarorszag.hu jelenleg az új elektronikus adózási rendszer kiszolgálására és néhány okmányirodai eljárás helyettesítésére alkalmas. A teljesen elektronizált ügyintézésnek ugyanaz lehet a feltétele, mint az ügyfélszolgálatok összeköltöztetésének: a különböző hatósági adatbázisok összehangolása, egységes kezelése. Igaz, ez utóbbival kapcsolatban is lehetnek kifogások. Az állampolgárok eddig külön kezelt adatainak együvé terelése ugyanis adatvédelmi aggályokat is felvethet.

Újabb akadályt jelenthet az egységesítés előtt a hivatalok természetes ellenállása. Azt a kormányszóvivői irodán sem tagadták: a központi ügyfélszolgálatokban valószínűleg kevesebben dolgoznak majd, mint most a különálló hivatalok önálló szervezeti egységeiben összesen. Vagyis az összevonás biztosan létszámleépítésekkel jár majd (nem beszélve arról, hogy a hivatalok vezetésében a hatáskörök elvonása sem kelthet azonnali szimpátiát egy hasonló intézkedéssel szemben). A távlati tervek - mindenesetre és mindennek ellenére - nagy ívűek. A "hatékonyabb és olcsóbb" állam nevében ugyanis nem csupán az okmányirodákat költöztetnék egybe az adóhatósággal és a társadalombiztosítási ügyfélszolgálatokkal, hanem az építési engedélyeztetést és az ingatlanhivatali ügyintézést is ide helyezik.

A budapesti II. kerület okmányirodája. Ügyfélfogadás modern nagyüzemben
A budapesti II. kerület okmányirodája. Ügyfélfogadás modern nagyüzemben
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.