A művi meddővé tétel augusztusig szünetel

Nem készült el időben a művi meddővé tételt korlátozó új szabályozás, ezért a szakminiszter várhatóan moratóriumot hirdet, vagyis július elsejétől a szükséges törvénymódosításig nem végzik el a beavatkozást.

Július elsejéig kellett volna újraszabályozni a művi meddővé tétel feltételeit, a törvénymódosítási javaslat azonban - a szaktárca közlése szerint - várhatóan csak augusztusra készülhet el. Kundra Anna, az Egészségügyi Minisztérium szóvivője lapunknak azt mondta: az új szabályozás, amely a 26 éves korhatárhoz kötné a műtét elvégzését, valamint megtiltaná a cselekvőképtelen emberek esetében az eljárást, a legkorábban augusztus elsejétől léphet hatályba. Ez azt is jelenti, hogy azoknak, akik július elseje után kérnék a beavatkozás elvégzését, addig várniuk kell a műtétre.

Az Alkotmánybíróság, mint ismert, július elsejei hatállyal megsemmisítette a művi meddővé tételről szóló törvényrészletet. Az alkotmánybírák alaptörvény-ellenesnek ítélték ugyanis, hogy a szabályozás a 35. életévhez és három gyermekhez kötötte a beavatkozást. A július elsejéig még alkalmazható eddigi gyakorlat szerint, ha egy nő vagy férfi kéri a műtétet és megfelel az Alkotmánybíróság által megsemmisített feltételeknek, elvégezik a műtétet. A beavatkozás előtt az orvos köteles tájékoztatni az illetőt a várható szövődményekről, a fogamzásgátlás lehetőségeiről, valamint arról, hogy az eljárás lényegében visszafordíthatatlan. A kérelem és a beavatkozás között három hónapnak kell eltelnie. Az orvos tájékoztatási kötelezettsége, valamint a három hónapos várakozási idő része lesz a közeljövőben életbe lépő új szabálynak is.

A törvénymódosítás nélkül július elsejétől bárki, aki elmúlt 18 éves, korlátozás nélkül kérhetné a művi meddővé tételét. Májusban a Magyar Orvosi Kamara tiltakozott az ellen, hogy senki nem foglalkozik az újraszabályozással. A köztestület kilátásba helyezte, hogy az orvosok megtagadják a műtétet. A Pacem in Utero Egyesület szerdán ismét az Alkotmánybírósághoz fordult, kérve a művi meddővé tételről szóló jogszabály teljes megsemmisítését. A magzatvédő szervezet elnöke, Jobbágyi Gábor ezzel kapcsolatban azt közölte: indítványukkal a céljuk az, hogy a törvényhozók legyenek rákényszerülve a probléma teljesen új szabályozására.

Szerdán a parlament egészségügyi bizottsága is foglalkozott a művi meddővé tétellel. A testület ülésén önálló képviselői indítványában Soltész Miklós kereszténydemokrata képviselő azt javasolta, hogy a beavatkozást csak egészségügyi okból végezzék el. A szakbizottság a javaslatot elvetette. A bizottság ülésén Mikola István (Fidesz) azt mondta: az az orvos, aki ilyen beavatkozást végez, a hippokratészi esküvel megy szembe, míg frakciótársa, Horváth Zsolt "kőkorszakinak" nevezte a művi meddővé tétel módszerét.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.