Hommage á Forsch Botond

A múzeumok, galériák és más kulturális intézmények, álljanak azok a világ bármely pontján, nem kedvelik azt a megközelítést, amelyik az akciókutatás munkamódszerére épül. A művészektől sokkal inkább egy olyan előre lefektetett tervet várnak, amely aztán a kiállítótérben változtatás nélkül kerül bemutatásra. Ez a felfogás teljesen ellentétes a forschungsgruppe_f munkamódszerével.

A f_f egy nemzetközi akciókutatással foglalkozó művészcsoport, amely különböző európai helyszíneken a művészeti eszmecsere és együttműködés új módjain kísérletezik. A csoport tagjai egyszerre megfigyelő, kísérletező és alkotó művészek, akik maguk is (országról országra, városról városra) vándorolva gyűjtenek közösségi élményeket, szerveznek akciókat és rendeznek kiállításokat.

Magát a csoportot a zürichi Hochschule für Kunst und Gestaltung hallgatói és tanárai kortárs képzőművészek és építészek közreműködésével 2000-ben alapították. Időközben a kezdeményezés különböző kutatók, művészek és egyetemek projekt-rendszerű együttműködésévé bővült. A csoport taglétszáma változó, működése minden érdeklődő számára nyitott. Aktivistái Stuttgartban, Nürnbergben, Münchenben, Zürichben és Budapesten dolgoznak.

A f_f magját egy interdiszciplináris kutatásokat végző csoport alkotja, amely önszervező módon foglalkozik performanszokkal (selforganising performance), urbanisztikával, illetve a képalkotás és befogadás motorikus és szenzoros funkcióinak kölcsönhatásával. Tevékenységének alapja az akciókutatás (amelyet ők a "vidám tudományok / fröhliche Wissenschaften)" jelzővel illetnek), amely legfontosabb feladatának a szituacionisztikus és a tudományos-művészi módszerek felelevenítését és újbóli alkalmazását tartja. A kutatócsoport organikus módon mindig a helyspecifikus adottságokhoz igazodva dolgozza ki a témáit, avatkozik be az adott szituációba és alakítja azt tovább. A befogadó és a mű közötti dialógust, röviden a recepció formáit a helyzetfelismerés, illetve az arra tett spontán reakciók segítségével értelmezi. A valóság látens képének megragadása és kibontása minden esetben az akció interaktív formái által valósul meg. A kutatócsoport az önszerveződés különböző állapotait "kísérleti laboratóriumokban", egyfajta nyitott kutatóállomásokon veszi vizsgálat alá. Az itt születő tényeket újabb tényekkel ellenőrzik, mely utóbbiak a folyamatosan változó körülményekből leszűrt megállapításokból származnak. Objektív eredmények nem jönnek létre, hiszen azok szükségtelenül beszűkítenék a kutatási terep keresztmetszetét. A kísérletek során azonban a passzív befogadóból egy olyan aktív szemlélő válik, aki előtt a művek már teljesen transzparens és nyitott formában mutatkoznak meg és ezzel együtt az értelmezés merőben új formái kerülnek a terítékre...

A magyarországi program időtartama: 2006. június 26 - július 10.

Helyszínek:

A38 hajó, Dinamó Galéria, FKSE Stúdió Galéria

A f_f budapesti tevékenységének nyitóeseményére 2006. június 28-án este hét órakor a Fiatal Képzőművészek Stúdiója galériájában (1053 Bp., Képíró utca 6.) kerül sor. Ezen a helyszínen a látogatók Forsch Botond emlékkiállítását tekinthetik meg. Forsch Botond egy erdélyi származású performansz-művész volt, aki a második világháború után rövid ideig a budapesti Képzőművészeti Főiskolán tanult szobrászatot, majd először New Yorkba, később Bécsen át Párizsba települt át. Nevét nemcsak azért őrizte meg a művészettörténet-írás, mert a korszak legismertebb művészeivel került közvetlen kapcsolatba, hanem azért is, mert egy új műfaj elindítójává is vált. Performanszait elsősorban a természetben, folyókban vagy tavakban hajtotta végre, de olyan akciói is ismertek, amelyeket otthon, a fürdőkádjában adott elő. Az egyfajta hommage-ként értelmezett kiállításon a csoport tagjai saját, kizárólag erre az alkalomra készült műveikkel tisztelegnek a nagy mester emléke előtt. A bemutatott művek száma és mondanivalója a résztvevők kiegészítései és megjegyzései alapján a nyitva tartás alatt állandóan változik, alakul. A Stúdió Galéria találkozóhelyként is működik a projekt időtartama alatt.

A budapesti munka vízi bázisaként az A38-as hajó szolgál majd, a városon belüli kalandozások támaszai pedig a Dinamó (1094 Bp., Tűzoltó utca 22.), illetve a Stúdió Galéria lesznek. Miután a csoport tagjai berendezkednek a bázisokon (nyitó beszélgetések, alkotóműhelyek felállítása, technikai előkészületek), időről-időre kiáramlanak majd a városba. Barangolásaikból vagy a vízi bázisra, vagy pedig a városi galériákba (Stúdió Galéria, Dinamó) térnek majd vissza, hogy a f_f már kialakult, illetve az itt tartózkodásuk során kialakításra kerülő kutatási módszerükkel értékeljék az eredményeket, és hozzanak létre médiumfüggetlen művészeti alkotásokat - performanszokat, szociális szobrászati alkotásokat, előadásokat, szimpóziumokat, valamint fotó- és videó installációkat.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.