A taliándörögdi ufóbázis

Hat falu 76 helyszínén mintegy 900 összművészeti esemény július 28-tól augusztus 6-ig - röviden így foglalható össze a Balaton-felvidéki Művészetek Völgye idei kínálata.

Tegnap azzal a szándékkal tartott tájékoztatót a pesti Új Színházban Márta István és Galkó Balázs, a Kapolcs, Monostorapáti, Öcs, Pula, Taliándörögd, Vigántpetend szinte minden zugát betöltő Művészetek Völgye programsorozat két főszervezője, hogy nem a finanszírozási hiány miatti panaszkodásra teszik a hangsúlyt. Persze ők úgy vélik, panaszra most is volna okuk. A programterv azonban számos új elemet is tartalmaz a hagyományos rendezvények mellett - és jó érzékkel inkább ezekkel ismertették meg az érdeklődőket.

Mártáék mindig is érzékenyek voltak az éppen kibontakozó kulturális áramlatokra. Idén a kulturális örökség iránt országszerte fokozódni látszó érdeklődést szolgálja az a sorozatuk, amely Örökség Völgy címen a Kulturális Örökségvédelmi Hivatallal közösen készül. A helyszínt adó települések építészeti emlékei, eleddig ismeretlen értékei kerülnek középpontba, és ehhez kapcsolódik a Tájak-Korok-Múzeumok sorozat A Völgy című kiadványának megjelenése is. A Világ- és Népzenefalu keretében Öcsön cseh, bolgár, lengyel és szerb együtteseket látnak vendégül olyan hazaiak mellett, mint a Romano Drom, a Tükrös, a Makám és mások. Külön csángó programokat is szerveznek, és önálló rendezvényeket tart a Muzsikás együttes.

Emellett a Krétakör Színház ezúttal is meghökkentő produkciót ad elő, amelynek már a helyszíne is sokat elárul. A "Krétakör ufóbázis" a korábbi taliándörögdi országos műholdadó-vevő állomás immár muzeális területe. Nagy érdeklődést jósolnak az I. Magyar Nokia Mobiltelefon-filmfesztivál iránt, amelynek pályázatát hamarosan meghirdetik. Erre olyan, mobilon készített videofilmekkel lehet nevezni, amelyek hosszúsága legalább 20 másodperc, de legfeljebb 2 perc. A szervezők komoly zsűrizést ígérnek, díjként pedig azt az új típusú, N93-as készüléket ajánlották fel, amely már DVD-színvonalú mozgóképet rögzít. A versenyfilmek július közepétől a mobilfilmfesztival.hu honlapon láthatók.

Ezzel az újdonságoknak még nincs vége, mert lesznek Mozart- és Bartók-koncertek, tehetségkutató rendezvények, és fölállítanak 70 (!) kiállítást. Gazdag választékot kínálnak a hagyományos zenei rendezvények a historikus és egyházzenétől a rockig és a dzsesszig. A pesti Bárka Színház ismét önálló összművészeti sorozattal jelentkezik. Föllép a Beregszászi Illyés Gyula Színház.

A jegyárak valamelyest emelkednek, de nem az égig: a napijegy 1700 forint, a tíznapos bérlet 13 ezer forint, a háromnapos pedig 4500 forint. A tavalyihoz hasonló 200 ezer látogatóra számítanak, a bevételből az államnak járó adó és járulék háromszorosa a rendezvény állami támogatásának. Az utóbbi azonban egyelőre jóval kevesebb a tavalyinál: alulról közelíti a 60 milliót (2005-ben 90 millió, 2004-ben 110 millió forint).

Tavaly is megtelt a Völgy
Tavaly is megtelt a Völgy
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.