Erénycsőszöket bőszít a fúrótánc

Gyors csipőmozgása, zenéjének a népi motívumokat a rockkal vegyítőhangzása a 240 millió lakosú Indonézia legnépszerűbb popsztárává tette.

Inul Daratistát hiába dicsőítik internetes blogok s fogynak milliós nagyságrendben hivatalos és illegális albumai, a fundamentalista muzulmánok egyik első számú célpontja a Kelet-Jáva szigetén, szegény családban született lány, aki három évvel ezelőtt robbant a sikerlisták élére "ngebor" stílusú számaival.

A "ngebor", avagy a gyors forgások és csipőmozgások miatt "furótáncnak" hívott stílus maláj, arab és indiai néptáncok sajátos keveréke. Suharto elnök három évtizedes diktatúrája idején a dangdut hagyományos zenének egy lírikus, mézes mázzal borított válfaja volt divatos. Rhoma Irama táncos-énekes volt a hatalom kedvence.

Az 1998-as politikai fordulat nyomán a 90 százalékban muzulmánok lakta délkelet-ázsiai országban a művészi szabadság is kezdett kibontakozni. Ezzel a hullámmal került a felszínre a szexis Inul Daratista, aki a népi motívumokhoz nyúlt vissza, s bátran vállalta azok kacérabb, kihívóbb táncváltozatát, rockos zenei háttérrel.

A konzervatív muzulmán csoportok ellentámadásba mentek a szerintük az iszlám vallást sértő művészi szabadsággal és a nők egyenjogúsági törekvéseivel szemben. A Playboy férfimagazin indonéz, meztelen fotókat "cenzúrázó" kiadásán felháborodva a fundamentalisták törvényt kívánnak elfogadtatni a prostitúció és a pornográfia büntetésére.

A fundamentalista Betawi Testvériség önhatalmúlag elrendelte a 29 éves Inul kitiltását. A felszított tömeg megrohamozta a popsztár egyik jakartai karaokeklubját. A tábornokból lett elnök, Susilo Bambang Yudhoyono kétszínűen áll az ügyhöz. Miközben az államfő a békés együttélésről beszél, egy vacsoráról kiutasított egy táncosnőt annak "lenge öltözete" miatt. Yudhoyono a saría ellen is szólt, de nem tett semmit annak megakadályozására, hogy harminc körzetben a hatóságok bevezessék az iszlám törvénykezést. Tangerangban - ahol múlt november óta érvényes a saría - esténként begyűjtik az utcákról a férfi kísérő nélkül sétáló nőket. Így zárták három napig rács mögé a 36 éves Lilis Lindawatit is, akinek "bűne" az volt, hogy munkából hazatérve egy megállóban az autóbuszra várt.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.