Botrány az MSZP-frakcióban

Az MSZP-frakció egy része rossz szemmel nézi, hogy a kormány szavazógépnek tekinti a képviselőket, s ennek tegnap már többen is hangot adtak.

Fogy a bizalmi tőke a szocialista frakcióban, bár - ha nehezen is - a testület tudomásul veszi a kormány egyensúlyjavító intézkedéseit. A botrányos véget ért hétfői frakcióülésről titokban készült magnófelvétel tanúsága szerint többen bírálták a kormányfőt, amiért úgymond tíz emberrel készíti elő az összes határozatot, amelyek következményeiért azonban helyi szinten a képviselőknek kell vállalniuk a felelősséget.

"Vasárnap egy SMS-ben tudatják velünk, hol találjuk meg az interneten azt az előterjesztést, amit hétfőn támogatnunk kell. Ez mégiscsak sok!" - erősítette meg érdeklődésünkre az Index internetes portálnak a szocialisták ingerültségéről szóló értesülését egy nevének elhallgatását kérő frakciótag.

Mások azért háborogtak, mert "nem látják az alagút végét". A konkrét intézkedések lassan körvonalazódnak, s megjósolni sem lehet, mikor lesz érezhető pozitív hatásuk. A frakció ugyanakkor a legtöbb elképzelésről, tervről és döntésről hamarabb és pontosabban értesül a sajtóból, mint a kormány képviselőitől, ami egyre kevésbé tetszik a honatyáknak.

A legnagyobb vihart Karsai József kavarta, aki a frakcióvezetéstől azt tudakolta: a jövő héten, amikor Bajnai Gordon, a Nemzeti Területfejlesztési Ügynökség vezetője lesz a frakció vendége, megkérdezheti-e tőle, hogy "mikor fizetik ki a gazdáknak azt az ötmilliárd forintot, amivel az általa eladott Hajdú-Bét tartozik nekik". (Lásd keretes írásunkat - a szerk.) Karsai lapunknak azt mondta, tudomása szerint kilenc ember ment tönkre és lett öngyilkos azért, mert a Hajdú-Bét nem fizette ki tartozását nekik.

Karsai szerint hathatós intézkedések hiányában "rövidesen éhen döglik kilencmillió baromfi az országban, és háromezer forint lesz egy kiló hús". A takarmánykeverőknek máris anyagi gondjaik vannak, miután a madárinfluenzára hivatkozva a bankok kezdik beszüntetni a finanszírozásukat - mondta.

Karsai hangsúlyozta: a gyűlésen elhangzottakat nem a nyilvánosságnak szánta, le is akarta az egészet tagadni, de egy újságíró az orra elé dugta a magnóját, és lejátszotta neki a zárt ülésen elmondottakat.

Bajnai Gordont lapzártánkig nem sikerült elérni.

A Hajdú-Bét válságai

A Hajdú-Bét évekig Magyarország egyik legnagyobb baromfitermelő, -feldolgozó és értékesítő cége volt, de 1998-ban az orosz válság miatt a csőd szélére került. A Wallis Rt. 1998-ban szállt be a cégbe, s 1999-ben szerezte meg a többségi tulajdonrészt. 2001-ben a Wallis vezérigazgatója Bajnai Gordon volt. 2001-ben a cég mérlege már újra pozitív volt, de 2003-ra ismét válságba került, mert az exportárak 40 százalékkal estek. A Hajdú-Bét nem tudott fizetni a beszállítóknak, majd önmaga ellen kért felszámolást, amely jelenleg is tart. (K. Zs.)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.