A golfklub mindenese

Egy háromhetes angliai tanulmányút tapasztalatait foglalja össze - öninterjú formájában - cikkünk két szerzője. A tengerparti Broadstairsben töltött idő alatt bepillantást nyerhettünkaz ottani "munkás hétköznapokba". A három hétből kettőt ugyanismindenki egy munkahelyen töltött, természetesen munkával.

- Itthon a pályakezdők nehezen találnak munkát. Tamás, szerinted Angliában könnyebb elhelyezkedni?

- Szerintem kicsivel könynyebb a kinti fiatal pályakezdők dolga. Te is láthattad, Mónika, hogy ott is van munkanélküliség, de az elhelyezkedést megkönnyíti, hogy a munkaügyi irodák már az iskolákban felveszik a kapcsolatot a leendő "munkatársakkal", és rengeteg kisvállalkozás működik, ezek sok munkahelyet kínálnak.

- Hol dolgoztál? Milyenek voltak a munkakörülményeid?

- Ramsgate-ben dolgoztam, egy golfklubban. Rendezett hely fogadott, a személyzet nagyon rendes volt velem, például mikor látták, hogy nem teljesen értem a feladatot, akkor lassan is elmagyarázták. Ha akadt egy kis szabadidőm, golfozni is tanítgattak, beszélgetni is lehetett velük sok mindenről.

- Hogy telt el egy munkanap?

- A golfpálya reggel 8-kor nyitott, de nekem elég volt odamennem 9-re. Segédkeztem az árufeltöltésben, az eladásban, elkísértem a főnökömet beszerzőutakra, sőt, ha szükség volt rá, a seprőt is megragadtam, és segítettem a takarításban is. Délután 4-ig tartott a munkaidő, akkorra eléggé kimerültem.

- Magasak-e a bérek Angliában? Az árak hogy alakulnak?

- Az árak magasabbak, mint nálunk, különösen az élelmiszerek és az üzemanyag sokkal drágább. Ennek ellenére kényelmesen meg lehet élni a fizetésből. Az életszínvonal nagyon magas Broadstairsben, rengeteg gyönyörű villát és csodálatos sportkocsikat láthattam nap mint nap. A szállásadóim szerint a környék nagyon felkapott lett, rengeteg jómódú család települ ki Londonból egy kis tengeri levegőre vágyva.

- Találkoztál külföldi munkavállalókkal, például magyarokkal? A helyiek szívesen látják az idegen munkásokat?

- Rengeteg lengyel munkavállalóval találkoztunk, akik leginkább a vendéglátásban találtak állást. Sőt még egy magyar lánnyal is megismerkedtünk, aki az egyik helyi vendéglőben dolgozott. Vendéglátó intézményünkben, a Kent School of Englishben pedig iskolánk egy volt diákja töltötte gyakornoki idejét, ő még egy korábbi projekt során került kapcsolatba velük, és most már munkatársként tért oda vissza. A helyiek nem tesznek különbséget az emberek között odakint, bárkit szívesen foglalkoztatnak, a lényeg, hogy eredményesen, nagy beleéléssel dolgozz. Velünk barátságosan viselkedtek, úgy érzem a három hét alatt befogadtak minket.

- Visszamennél-e dolgozni oda hosszabb távra, vagy itthon szeretnél boldogulni?

- Korábban el sem tudtam képzelni, hogy külföldön dolgozzak, de most elmúltak a kétségeim. Remekül meg lehet tanulni a nyelvet is egy-másfél hónap alatt. Persze ez nehéz kérdés, ami sok mindentől függ, és mindenkinek alaposan át kell gondolnia a választ, amihez kicsit kevés volt az ott töltött idő. Az azonban biztos, hogy nagyon nagy élményekkel jöttünk haza.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.