Muzulmán fejkendő: konfliktus Bulgáriában is

A diszkrimináció-ellenes bizottsághoz fordult Bulgáriában két középiskolás diáklány, mert tanárnőjük levetette velük a muzulmán nők hagyományos öltözékének részét képező fejkendőjüket - közölte hétfőn a bolgár média.

A tíz százaléknyi muzulmán kisebbséggel rendelkező országban ezzel első alkalommal alakult ki konfliktus a muzulmán fejkendő iskolai viselése körül. A kendő közoktatási illetve más nem vallási intézményekben való viselése többek között Franciaországban, Németországban és Törökországban sem egységes megítélésű.

Daniel Vulcsev oktatási miniszter védelmébe vette a dél-bulgáriai Szmoljanban működő közgazdasági középiskola tanárnőjének intézkedését, mondván: az országban világi oktatási rendszer működik. A tanulók ezért nem viselhetnek fejkendőt vagy más vallási jelképet nem egyházi oktatási intézményekben.

Az egyetemeken és az iskolákban ugyanakkor nincs kifejezett tiltás erre vonatkozóan.

A tanárnő azt mondta, azért kell a lányoknak levenniük a kendőt, mert az nem tartozik az iskolai egyenruhához, ezért feszültséget vált ki a másik hétszáz diák körében.

A 7,7 millió lakosú országban élő tíz százaléknyi muzulmán többsége a török kisebbséghez tartozik. A népesség mintegy 85 százaléka ortodox keresztény.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.