Sólyom: Az önkormányzáshoz való jog túléli a reformot

Az államhatalomban való részvétel jelképes, a községi hatalomban a részvétel valóságos, ott van a legfontosabb döntések színtere - jelentette ki szombaton Sólyom László államfő a Magyar Polgármesterek VI. Világtalálkozójának gödöllői megnyitóján. A köztársasági elnök leszögezte: az igazi alkotmányos alap az önkormányzáshoz való jognak a feltétlen biztosítása, amely minden reformot túl kell hogy éljen.

A világtalálkozóról szólva kedvezőnek ítélte meg, hogy a szervező Magyar Polgármesterek Egyesülete nem zárkózott be az országhatárok közé, támogatja a határon túli magyarokkal az együttműködést, ezt jelzi, hogy a rendezvényen részt vevők fele most is, akárcsak korábban, a határon túlról érkezett.

Bujdosó Sándor önkormányzati és területfejlesztési minisztériumi államtitkár beszédében utalt rá, hogy kiemelkedően fontos feladat az önkormányzati rendszer továbbfejlesztése. Ezen belül nagyobb lendületet kell hogy vegyen a központi közigazgatás súlyát csökkentő, valódi decentralizáció. Az államtitkár fontos célként jelölte meg a többi között a regionális önkormányzatok létrehozását, valamint a fővárosi és a kerületi önkormányzatok közötti új munkamegosztás kialakítását.

Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke azt hangsúlyozta, hogy ennek az évszázadnak van egy új képlete: tudás plusz információ, az egyenlő a hatalommal. A képletből azonban hiányzik az erkölcs, amely az emberek egymáshoz való és az ember és a környezet viszonyát határozza meg. "Az egész világon értékválság, nem pedig gazdasági válság van" - szögezte le. Magyarországon is a barátságokat inkább az érdekek, mintsem a valódi értékek közel azonos megítélése mentén kötik az emberek. "Ez a magyarság legnagyobb problémája Európában és az egész világon" - mondta az Akadémia elnöke.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.