A szudáni kormány leállíttatta az ENSZ segélyezési tevékenységét Dárfúrban

A szudáni kormány azonnali hatállyal leállíttatta az ENSZ-szervezetek segélyezési tevékenységét Dárfúr tartományban, arra hivatkozva, hogy állítólag a világszervezet engedélyezte az egyik lázadóvezérnek, hogy szombaton egyik helikopterén utazzon.

Az intézkedés nem vonatkozik az ENSZ Gyermekalapjára, az UNICEF-re, sem a Világélelmezési Programra (WFP), amelyeknek a munkatársai a legnagyobb számban vannak jelen a véres konfliktus sújtotta nyugat-szudáni tartományban - közölte vasárnap a külügyminisztérium.

A tárca közölte: a felfüggesztés alatt "várják Jan Pronknak, az ENSZ-főtitkár szudáni különmegbízottjának a magyarázatát a békeszerződés aláásásán munkálkodó fegyveres mozgalom vezetőjének útjáról" .

A minisztérium nem nevezte meg a szóban forgó vezetőt, de két lázadó csoport is elutasította a Szudáni Felszabadító Mozgalommal megkötött megállapodás aláírását. A tárca közlése szerint a lázadóvezér az észak-dárfúri el-Fáserből utazott helikopteren a dél-kordofáni Kadugliba - más források szerint Muszbatba - a hatóságok engedélye nélkül.

Az ENSZ még nem reagált a döntésre. A világszervezet folytatja a legjelentősebb segélyakciót Dárfúrban, ahol a három éven át tartó háború során 200-300 ezren haltak meg, és 2,4 millióan menekültek el otthonukból.

(MTI/AFP/AP)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.