Bécsben Guantánamóról, Budapesten a Táncsics-börtönről beszéltek Bush elnöknek

Az Európai Unió vezetői Bécsben Guantánamo miatt dorgálták George Bush amerikai elnököt, Gyurcsány Ferenc magyar kormányfővel tartott budapesti találkozóján viszont egy másik börtön volt napirenden, a Bastille magyar változata - írja a The New York Times vasárnapi számának a Riporter jegyzetfüzete rovatban Sheryl Gay Stolberg.

Az egykori börtönbe zárták be a Habsburgok a lázítással vádolt Táncsics Mihályt, az 1848-as forradalom kiemelkedő alakját, akit azonban hívei az épületet megrohanva kiszabadítottak - magyarázza a szerző. Az amerikaiak a tengerészgyalogosok háza néven ismerik a barokk épületet, amelyet Magyarország a II. világháború után adott át az Egyesült Államoknak és amely azóta a nagykövetséget őrző tengerészgyalogosok szállása. A magyarok szeretnék visszakapni az épületet, amiről tárgyalások folynak.

Gyurcsány Ferenc kormányfő minden diplomáciai ügyességét bevetette, hogy sarokba szorítsa Bush elnököt, amikor rövid időre megjelentek a magyar és az amerikai sajtó képviselői előtt. A magyar miniszterelnök bejelentette, hogy "néhány hónapon belül" a Táncsics-börtön magyar tulajdonba kerül. "Hadd mondjam meg önöknek egészen nyíltan, hogy megértést tanúsított az elnök a kérdés fontossága és jelentősége iránt. És ebben a körben elmondhatom, hogy ígéretet tett, és ha megígérte, akkor az úgy is lesz" - idéz a riporter, aki szerint Bush elnök arca elvörösödött, a fejét rázta, a földet nézte és nevetett és ez a nevetés egyeseket elgondolkodtathatott, vajon milyen ígéret hangozhatott el.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.