2020-ra a nyomornegyedekben másfél milliárd ember fog élni

A világ nagyvárosainak a peremkerületeiben uralkodó elszomorító helyzetre hívták fel a figyelmet a 3. urbanisztikai világfórum résztvevői, akik pénteken fejezeték be tanácskozásukat az ENSZ szervezésében a kanadai Vancouverben.

A világszervezet egyik jelentése szerint, amelyet a fórum elé tártak, arra mutatott rá, hogy a városi növekedés 38 százalékban a külső nyomornegyedekben zajlik. Ha nem fordítanak kellő figyelmet ezeknek a városrészeknek a fejlődésére, akkor azok könnyen az erőszak, sőt a terrorizmus melegágyaivá válhatnak.

Ugyanakkor az egy héten át tartott konferencián a felszólalók azt is hangoztatták: a kormány és a nemzetközi szervezetek a peremkerületek lakóinak a bevonása nélkül nem tudják megoldani a problémákat, a külvárosi lakosok közönye is nagymértékben akadályozza a gondok felszámolását.
Elhangzottak olyan vélemények is, hogy a segélyszervezetek pénzügyi támogatásaikat ne a kormányoknak, hanem közvetlenül az azokra rászoruló önkormányzattoknak utalják át.

Egy nemrégiben nyilvánosságra hozott ENSZ-felmérés szerint a Föld lakosságának a fele jelenleg városokban él, és arányuk 2030-ig 60 százalékra szökhet fel. Várhatóan 2020-ig a nyomornegyedekben majd másfél milliárd ember fog élni - figyelmeztetett rá az világszervezet.

(MTI/AFP)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.