Lomnici az amerikai főbíróval szeretne találkozni

A magyar és az amerikai Szövetségi Legfelsőbb Bíróság elnökénektalálkozóját kezdeményezi Lomnici Zoltán - ezt maga a LegfelsőbbBíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke közöltepénteken Nyíregyházán, ahol az ítélőtáblák és a megyei bíróságokelnökeinek országos értekezletén vett rész és tartott sajtótájékoztatót.

Az amerikai legfelsőbb bíróság az emberi jogok területén számos olyan döntést hozott és eredményt mutatott fel, ami az egész világ jogfejlődésére hatással volt, s ezekre a tapasztalatokra a magyar igazságszolgáltatásnak is nagy szüksége van - indokolta a  kapcsolatfelvételt Lomnici Zoltán.

Hozzátette: a főbírói találkozó célszerűségét George W. Bush  amerikai elnök vetette fel csütörtöki budapesti látogatása során, amikor a protokoll-bemutatás alkalmával néhány perces beszélgetést  folytatott vele.

Lomnici Zoltán - mint elmondta - a diplomáciai lépéseket már megtette a találkozó szervezésére és örömmel venné, ha arra a közeljövőben sor kerülhetne.

A sajtótájékoztatón az LB és az OIT elnöke az ítélőtáblák és a megyei bíróságok elnökeinek országos értekezletével kapcsolatban közölte: a tanácskozáson a bíróságok működésének tapasztalatait, az ítélkezés során felmerülő problémákat beszélik meg. Egyebek között így szóba került a jogász gyűlés ajánlása is, miszerint mielőbb szükség lenne a bírói életpálya törvény megalkotására.

Lomnici Zoltán hangsúlyozta: reményt keltő, hogy az igazságügyi miniszter is támogatja a megvalósítást.

Ugyanakkor megjegyezte, hogy a kezdeményezés - szerinte - csak  akkor lehet sikeres és csak akkor lesz elfogadható a társadalom  által, ha együtt jár a bíróvá válás és az értékelés napirendre  tűzésével, a felelősség precízebb, pontosabb törvényi  szabályozásával.
A sajtótájékoztatón szóba került a bírósági ügyek elhúzódása, amelyről Lomnici Zoltán azt mondta: Budapesten és Pest megyében az országos átlagtól jóval nagyobb a leterheltség, amin a személyi és  árgyi feltételek javításával lehetne változtatni, ez pedig költségvetési kérdés.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.