Demszky az SZDSZ és az MSZP közös jelöltje

Megállapodást írtak alá pénteken Balatonőszödön az MSZP és az SZDSZ vezetői a két párt budapesti együttműködéséről, amelynek egyik pontja az, hogy Demszky Gábor lesz a szocialisták és a szabad demokraták közös főpolgármester-jelöltje.

A kormányülés előtt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Hiller István MSZP-elnök, Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke, valamint Demszky Gábor főpolgármester, és az MSZP budapesti elnökeként Molnár Gyula írta alá a fővárosi koalíciós együttműködési megállapodást.

Az SZDSZ budapesti választmánya egyhangúlag elfogadta a megállapodást.

Az MSZP budapesti küldöttgyűlése ugyancsak elfogadta a párt fővárosi önkormányzati választási listáját, és jóváhagyta, hogy Demszky Gábor legyen az MSZP és az SZDSZ közös főpolgármester-jelöltje.

A megállapodás szerint a közös főpolgármester-jelölt mellett a két párt egyezteti programját, a listavezetők közös kampányt folytatnak, és közös városvezetésre tesznek javaslatot - nyilatkozta Molnár Gyula, a szocialista párt budapesti elnöke, a XI. kerület polgármestere.

Koalíciós egyeztető mechanizmus működik majd a főpolgármester és a szocialisták elnökének részvételével, minden nagy stratégiai döntés előtt egyeztetnek. Mint mondta, a kerületekkel való viszonyt is megpróbálják rendezni, ezért a polgármesterek kerekasztalát bevonják a döntés-előkészítésbe.

Molnár a párt választási listájáról közölte: a lista azt tükrözi, hogy változás iránti igény van a fővárosi szocialista pártban.

A lista első helyein sorrendben Molnár Gyula, Gy. Németh Erzsébet fővárosi frakcióvezető, Horváth Csaba országgyűlési képviselő, a II. kerület polgármestere, Steiner Pál országgyűlési képviselő, az V. kerület polgármestere, Hunvald György országgyűlési képviselő, a VII. kerület polgármestere, Hagyó Miklós országgyűlési képviselő és Bakonyi Tibor országgyűlési képviselő szerepel. Nincs rajta a listán Vajda Pál főpolgármester-helyettes.

Molnár elmondta: a változás egyik iránya az, hogy nőjön a kerületek érdekérvényesítő képessége, ezért van az eddiginél több polgármester a listán. Olyan igény is megfogalmazódott, hogy az országgyűlési képviselők közül is kerüljön be néhány a közgyűlésbe - fűzte hozzá.

Megkezdődött az őszödi kormányülés a reformokról

Megkezdődött pénteken délelőtt a kormány kétnapos zárt ajtók mögötti ülése Balatonőszödön.
Az ülésen az oktatási, az egészségügyi, a közlekedési reform, valamint a nyugdíjreform előkészítéséről, menetrendjéről lesz szó. Gál J. Zoltán államtitkár korábban elmondta: rövid távon az államháztartás rendbetételére, az ehhez szükséges bevételnövelő és kiadáscsökkentő lépésekre van szükség; erre épülnek azok a reformok, amelyek a jóléti rendszerek hatékonyabb és költségtakarékosabb működését szolgálják.

Horn Gábor koalíciós koordinációért felelős államtitkár korábban azt közölte, hogy a pénteki ülésen a miniszterek mintegy 20-30 percben ismertetik az egyes szakterületeket érintő elképzeléseiket, majd ezek összeillesztését követően szombaton zajlik majd vita a reformok végleges menetrendjéről.

(MTI)

Demszky Gábor
Demszky Gábor
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.