Négyek bandája

Az olasz szurkolók érzékenységét tiszteletben tartva a tegnap délutáni, csehek elleni vb-mérkőzés végén hozták nyilvánosságra a napok óta elkészült vádirat tartalmát.

Az olasz futballbotrány felelőseinek leleplezésével megbízott "Tiszta Lábak"-vizsgálat ügyésze végül négy csapat ellen emelt vádat. Az olasz sportbíróság a jövő hét elején indítja el a tizenegy napra tervezett tárgyalást. Az elsőfokú határozat július elejére, a másodfokú 20-ra várható, ezután az európai kupákban nem induló klubokról döntenek.

Az Olasz Labdarúgó Szövetség élére kinevezett kormánybiztos, Guido Rossi tegnap esti szűkszavú közleménye szerint Stefano Palazzi ügyész a Juventus, a Fiorentina, a Lazio és a Milan ellen emelt vádat a szervezet szabályzatának 1. és/vagy 6. cikkelye megsértése címén. Az első cikkely a sportbecsület megsértésére és csalás elkövetésére vonatkozik, a 6. pedig törvénytelen sporttevékenységre. A 190 oldalas, hétezer mellékletet tartalmazó vádirat teljes szövege ma lesz hozzáférhető, de lényege legalábbis valószínűsíthető: a négy klubot visszasorolhatják a másod-, sőt, akár a harmadosztályba. Az ügyész harminc személy ellen emelt vádat. Az eredeti 45 vádlott közül tehát sokan "megmenekültek". A neveket a személyiségi jogok védelme miatt nem közölték, de nem nehéz kitalálni, hogy a "listavezető" Luciano Moggi, a Juventus volt vezetője. A két cikkely említése arra utal, hogy az ügyész szerint nem lehet egy kalap alá venni mindenkit: eltérő felelősség terheli a Juventust, illetve a Fiorentinát, amely kezdetben "áldozat" volt, majd átállt a "bűnszervezet" oldalára. A Milan nem volt tagja a bandának, de a Juvéhoz hasonlóan korrumpálta a bírókat. A Lazio is bűnös, de kevesebb vád terheli.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.