A spekuláció útja

"Miközben budapestiek százezrei fuldokolnak az átmenő forgalomtól, más települések követelései, a zöldek jogi csatározásai évekkel vetik vissza az autópálya-építést.

... A főváros pedig nem kerülheti el a fenyegető közlekedési csődöt" - olvasom a lapban (Kálmán Attila: Folyamatos leállósávban az M0-ás, május 30.). Ennek éppen az ellenkezője igaz: a környezetvédő civil szervezetek nemcsak az M0-ással közvetlenül érintett lakosság érdekében lépnek fel, hanem egész Budapest környezeti és közlekedési problémáinak megoldásáért.

A keleti szektor megépítését nemhogy nem ellenezték a Levegő Munkacsoport és tagszervezetei, de mi javasoltuk elsőként (még 1995-ben) a gödöllői átkötés megépítését. Éveken keresztül küzdöttünk érte, míg végre a kormány is elfogadta, és beépítette a tervekbe (M31-es gyorsforgalmi út néven). Ez az útszakasz nemcsak lehetővé tenné az M0-ás keleti szektorának a bezárását, de 20 kilométerrel rövidebb is lesz az M3-as és a többi autópálya között közlekedőknek annál, amit a kormány korábban javasolt, és amit most elkezdett építeni Árpádföld és Csömör között. Helytelenül, mert aligha fognak a kamionok tömegei ilyen hosszú kitérőt megtenni, inkább továbbra is Budapesten keresztül igyekeznének elérni a céljukat. Miután a nagy forgalmat már leveszi az M31-es, a későbbiekben meg lehetne majd építeni az Árpádföld és Csömör közötti szakaszt is, de ekkor elegendő lenne ide egy kétszer egysávos út - ha csak elkerülő útnak szánnák. De sajnos nem erről van szó! Ez az útszakasz elsősorban ingatlanspekulációs célokat szolgál, és a családi házas övezet lakói ez ellen legalább annyira tiltakoznak, mint az autópálya ellen. Jelenleg ugyanis már folyik a nagy forgalmat vonzó létesítmények (bevásárlóközpontok, ipari, logisztikai központok stb.) tervezése és a földterületek felvásárlása.

Ami az M0-ás északi hídját illeti: talán az lenne a megoldás, hogy a Hungária körút forgalmát rázúdítják a III. kerületre és a pilisi településekre?! A Nemzeti Autópálya Zrt. megbízásából készült forgalmi előrejelzések egyértelműen kimutatták: ez a híd jelentősen növeli a gépjárműforgalmat Észak-Budapesten. Nem egy városi híd létesülne ugyanis a III. és a IV. kerület között (amelynek megépítése természetesen támogatandó), hanem egy újabb autópálya a városon belül. Ha valaki még nem járt volna arra, nézze meg a térképen, hová fog ömleni Budán a hídról lejövő forgalom. Elsősorban az egyébként is túlzsúfolt Szentendrei útra, majd a kisebb-nagyobb utcákon át tovább a 10-es útra vagy a budai rakpartra. Meggyőződésünk, hogy ez a híd is elsősorban ingatlanspekulációs célokat szolgál: budai oldalának környékére már tervezik az újabb logisztikai központokat és egyéb hatalmas létesítményeket.

Mi a megoldás? Az M0-ás keleti szakaszának megépítéséről már beszéltünk. Erre szükség van. Ez azonban csak a kamionforgalom nagy részét vinné ki a városból (ami persze semmiképp sem lebecsülendő eredmény), a dugók ugyanúgy megmaradnának. Budapest teljes forgalmának ugyanis csak 6-7 százalékát teszi ki az átmenő forgalom. A tömegközlekedés javításával és a személygépkocsi-közlekedés ésszerű korlátozásával (például városi útdíj bevezetésével, a nem helyben lakók részére magas parkolási díjak kivetésével), az árufuvarozás jobb szervezésének ösztönzésével és megfelelő területrendezési előírásokkal (egyebek mellett a nagy forgalmat vonzó létesítmények telepítésének megtiltásával az új utak mentén) rövid idő alatt elfogadható költséggel gyökeres javulás érhető el a térség közlekedésében és környezeti állapotában. Számos tanulmány áll a rendelkezésünkre, ami bizonyítja: mindez az ország és ezen belül Budapest gazdasági versenyképességét is javítaná.

A cikk szerint "kérdés, hogy a civilek kifogásai mennyire állják meg a helyüket, hiszen az egyik legfontosabb érvük - az M0-ás híd forgalma veszélyeztetné a Budapest ivóvízkészletét adó szentendrei-szigeti vízbázist - a Fővárosi Vízművek Zrt. szerint nem igaz". Valójában nincs ellentét a civil szervezetek és a vízművek álláspontja között. Bár a megfelelő vizsgálatok hiánya miatt nem tudjuk, hogy az M0-ás híd forgalmának légszennyezése - leülepedve a talajba - hány év múlva érné el a kutakat, mi sem ezt tekintjük a fő veszélynek. Aggályunk elsősorban azzal kapcsolatos, hogy a környezetvédelmi engedély szerint az M0-ás északi hídja csak akkor helyezhető forgalomba, ha majd megépül a Szentendre és a Szentendrei-sziget közötti ún. kishíd is! Ebben az esetben viszont gomba módra el fognak szaporodni a lakóparkok és egyéb létesítmények a szigeten. A páratlan vízbázist már most is veszélyezteti a közlekedés, a csatornázatlanság és a növekvő hulladékmennyiség, a további beépítés és gépjárműforgalom pedig valódi katasztrófát okozna.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.