Kiigazítások után formálódó reformok

Két hónapon belül másodszor gyűlnek össze Balatonőszödön a döntéshozók, de míg május elején a koalíciós tárgyalások helyszíne volt a kormányüdülő, addig most a kabinet ül össze két napra, hogy "formát adjon" a beharangozott reformoknak.

A mai nap a minisztereké: a tizenkét tárcavezető húsz-húsz percet kap arra, hogy előadja, miként hajtja végre a változásokat, illetve milyen fejlesztéseket tervez saját területén. A miniszteri beszámolókat még péntek éjjel összegzik, s kidolgozzák a követendő irányokat. A szombat a "központi koordinációs" szervezeteké lesz - a tárgyalás öt napirendi pontja egyebek mellett azt taglalja, hogy milyen tartalmi kérdéseket miként csiszol össze az Államreform Bizottság és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség. Szó lesz például a köztisztviselők elbocsátásáról, az egészségügyről, és arról is, milyen "B tervek" lépjenek életbe, ha az ellenzék nem bólintana rá a kétharmados törvények, az önkormányzati rendszer és az alkotmány módosítására.

A balatonőszödi tárgyalások eredményét az Államreform Bizottságot vezető Draskovics Tibor, illetve a központi fejlesztéspolitikáért felelő Bajnai Gordon kedden terjeszti az MSZP - a döntéshozatali mechanizmusokból eddig általában kirekesztett - országos elnöksége elé.

Szetey hazatér Dél-Amerikából

A kormányfő tegnap délután találkozott Szetey Gáborral, aki a kormány működésének, személyzeti politikájának átalakítását, valamint "egy modern, korszerű, versenyképes igazgatás" megteremtését fogja segíteni. Gyurcsány Ferenc internetes naplójában arról írt, hogy az amerikai elnök távozása után találkozik Szetey Gáborral, aki Dél-Amerikából, "egy nagy multinacionális cég igencsak jól fizetett állásából" tér haza, hogy segítse a kormány munkáját. Szetey a hétvégi kormányülésen fogja bemutatni elképzeléseit, aztán - ahogy Gyurcsány Ferenc írja - "pár napra visszamegy még Argentínába, rendbe teszi ott
a dolgait, összepakol, és júliusban csatlakozik hozzánk". Mint ismeretes, július 1-jétől a Miniszterelnöki Hivatalban Gál J. Zoltán, Horn Gábor, Szetey Gábor és Gilyan György lesz államtitkár. Szetey - aki
a Philip Morris argentínai személyzeti főnökeként dolgozott - a kormány személyzeti főnöke lesz. (Hírösszefoglalónk)

Koalíciós tárgyalások májusban -  ismét a Balaton partján egyeztetnek a kormánypártok
Koalíciós tárgyalások májusban - ismét a Balaton partján egyeztetnek a kormánypártok
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.