Pár száz tüntető sok minden ellen

Cirkáló helikopter a Szabadság tér fölött, fémkordon a tér körül, térfigyelő kamerák - a hatóságok a jelek szerint több ezres tömegre számíthattak a George W. Bush amerikai elnök látogatására időzített civil tüntetésen, amelyen azonban mindössze pár százan vettek részt.

A többek között a Civilek a Békéért, a Védegylet, az Attac, a Greenpeace, illetve a Baloldali Front által szervezett demonstráció legfontosabb üzenete az volt: "Bush, menj haza!" (Ám az amerikai elnök programját ismerve, a tüntetők nyitott kapukat döngettek.) A transzparensek feliratai persze ennél azért árnyaltabb képet mutattak: "Bush: globális rémálom"; "Ne onts vért az olajért!"; "Bush klímagyilkos". Kijutott persze a magyar miniszterelnöknek is: a Baloldali Front transzparense az amerikai elnök pincsikutyájának titulálta Gyurcsány Ferencet. A demonstrálók sokszínűségét jellemezte, hogy - rejtélyes okokból - néhány Baumag-ellenes tüntető is a Szabadság térre keveredett, s páran a helyszínen osztogatott Bush elleni "körözési" szórólapot szorongattak.

- George W. Bush látogatása megalázza, megszégyeníti ezt az országot - hangoztatta az Anima Sound System után a színpadra lépő Tamás Gáspár Miklós. A filozófus az '56-os évfordulóra, illetve az amerikai katonai beavatkozásokra utalva felvetette: milyen jogon ellenzi Bush a külföldi megszállásokat? Az emberi jogok lábbal tiprásával vádolta az ismert közíró az Egyesült Államok elnökét, aki - mint fogalmazott - ártatlanokat kínoztat titkos börtönökben. - Le a háborúval, le a gyilkossággal, éljen a remény! - zárta ovációtól kísért beszédét Tamás Gáspár Miklós. A résztvevők fáklyákkal és szirénaszóval zárták a demonstrációt, amelyhez egy idősebb hölgynek csak annyi kommentárja volt: "Bezzeg a Fradi-meccsre egy se megy el..."

Tamás Gáspár Miklós sokszínû tüntetõknek beszél
Tamás Gáspár Miklós sokszínû tüntetõknek beszél
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.