1956 előtt tisztelgett Bush

A kitartó, türelmes szabadságvágy ihlető történelmi példa a mai küzdelmekben is - méltatta George W. Bush amerikai elnök tegnap Budapesten 1956 jelképes és gyakorlati jelentőségét.

Sólyom László államfő és Gyurcsány Ferenc kormányfő vendégeként, valamint a Citadellánál elmondott beszédeiben az elnök méltatta Magyarországot, úgy tisztelegve 1956 emléke előtt az ötvenedik évfordulón, hogy példát mutathasson vele a terrorizmus elleni, sok kitartást igénylő harchoz. Érezhetően ez volt látogatásának fő célja. A nyilvánosság előtt kitért az újságírói kérdések és az olyan felvetések elől is, mint például a vízumkényszer vagy az emberi jogok betartása az antiterrorista fellépésben is.

Az elnök felesége, Laura Bush cicát rajzolt egy józsefvárosi lakótelepi bölcsődében, amelybe sok hátrányos helyzetű kisgyermek is jár. Az amerikai elnöki pár megtekintette a Parlamentben a koronát, és találkozott a pártok vezetőivel.

Bush megkoszorúzta az 56-os emlékművet, majd bejelentette: az USA visszaadja a magyar kormánynak azt az épületet, amely a budai Várban egykor Táncsics Mihály börtöne volt, és 1948-ban háborús jóvátételként került amerikai tulajdonba.

Budapest jól tűrte a forgalmi és biztonsági korlátozásokat. Bush ellen viszonylag kevesen, de sok különféle címen tüntettek, fáklyával és szirénával is.

A terrorizmus elleni harcra gondolt Bush a Kossuth téren
A terrorizmus elleni harcra gondolt Bush a Kossuth téren
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.