A guantánamói börtön bezárásáért demonstrált az Amnesty

A rendőrség tiltó határozata ellenére az Amnesty International (AI) magyarországi csoportja - formai hibára hivatkozva - megtartotta a guantánamói börtön bezárását és a foglyok szabadon bocsátását követelő, előre bejelentett demonstrációját csütörtökön délelőtt a fővárosi Clark Ádám téren.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság vezetője azért tiltotta meg a rendezvény megtartását a Clark Ádám téren, mert az amerikai elnök védelmére elrendelt első fokú biztonsági intézkedés érintette azt, hiszen a delegáció a Lánchídon haladt át.

Az MTI helyszínen tartózkodó tudósítójának a csoport vezetője megmutatta a tiltó határozatot, amelyben az állt, hogy a BRFK a tiltással egyidejűleg alternatív helyszínt is javasolt számukra: a Lánchíd utcai parkolót. A szervezet ezt arra hivatkozva nem fogadta el, hogy a 72 órával korábban bejelentett rendezvény ellen a rendőrség a demonstrációt megelőző 48 órán belül hozott tiltó határozatot - mondta a szervezője, Nagy Navarró Balázs.

A tiltakozó akció keretében a nemzetközi emberi jogi szervezet magyarországi csoportjának hét aktivistája a guntanámói börtön foglyainak ruháját idéző narancssárga öltözetben érkezett transzparenseivel a Batthyányi térről a Clark Ádám térre. Fejüket fekete csuklya fedte, kezeiket kötéllel kötözték össze - az Irakban fenntartott amerikai börtönökben készült megrázó fényképfelvételekre utalva.

Miután az amerikai delegáció biztonságosan áthaladt a Lánchídon, az aktivisták megkezdték tiltakozásukat. A helyszínre érkező rendőrök igazoltatták őket, de a rendezvény megtartását nem akadályozták meg.

Az Amnesty International magyarországi csoportjának második napja tartó demonstrációját a hazai és nemzetközi sajtó élénk érdeklődése kísérte.
(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.