Környezetmentő technika?

Napjaink legégetőbb környezeti problémáira a technika már kínál megoldást. Ezeket az "életmentő" eljárásokat gyűjtötte össze a Live Science - az eredmény izgalmas, bár korántsem támadhatatlan.

- Ha valóban fontos önöknek a környezet, akkor csomagoljanak össze, és menjenek haza! - javasolták a nigériai őserdőt védő zöldek néhány hete az olajmultik képviselőinek, amikor azok afelől érdeklődtek, hogy milyen környezetvédő beruházásokkal tehetnék elfogadhatóvá az olajkitermelést kísérő környezetpusztítást. Hasonló megfontolásból kerülhetett a Live Science tudományos portál (/www.livescience.com) környezetvédelmi top 10 listájának élére a bányászathelyettesítő, mesterséges olaj-előállítás technológiája. Olajat elvileg bármilyen széntartalmú anyagból elő lehet állítani nagy nyomáson és magas hőmérsékleten. Például a pulykatelepeken képződő, veszélyes hulladéknak számító ürülék egy tonnájából 600 liter olaj nyerhető.

A következő három helyet olyan eljárások foglalják el, mint az ivóvízproblémát (talán) megoldó tengervíz-sótalanítás, a hidrogénüzemű, tiszta energiát szolgáltató üzemanyagcella vagy a még inkább korlátlan energiaforrásnak számító, hővé vagy árammá alakítható napenergia. Az ötödik helyen álló ötlet szerint maga a tenger is egy hatalmas napkollektornak számít, amelyből gyakorlatilag végtelen mennyiségű energia nyerhető akár hő, akár - a hőkülönbség hajtotta turbinák segítségével - áram formájában. Szintén "vízbázisú" eljárás a hullám- és árapályerőmű.

A hetedik helyet megszerző zöldtető-technológia, aligha nevezhető forradalminak, ugyanakkor mégiscsak ez a módszer kínálja a leghasználhatóbb megoldást a városi létből adódó olyan környezeti krízisekre, mint a lokális felmelegedés, a káros gázok feldúsulása, illetve az élővilág életterének a beszűkülése. A növényektől kölcsönzött ötlet a növényi erővel történő talaj- és víztisztítás is, amely lényegesen hatékonyabb minden vegyi eljárásnál.

Az utolsó előtti hely a fölös mennyiségben rendelkezésre álló szén-dioxid eltüntetését segítő olyan eljárásoknak jutott, mint a föld vagy a tenger alá süllyesztés - talán ez a legvitathatóbb elem a listán. Előremutatóbbnak tűnik ugyanakkor az utolsó helyre sorolt e-papír, amely a papírfogyasztás, és ezzel az erdőirtás radikális mérséklését hozhatja. Arról viszont nem szól az összeállítás, hogy a nagy tömegű, műanyagalapú e-papír az elektronikai hulladék mennyiségét is biztosan növelni fogja. Ez egyben rámutat a technikai megoldások korlátaira is: azzal, hogy megszüntetnek egy problémát, többnyire generálnak is (legalább) egy másikat.

Hidrogén-üzemanyagcellás autók a seregszemlén - a technológia bronzérmes a természetkímélõ toplistán
Hidrogén-üzemanyagcellás autók a seregszemlén - a technológia bronzérmes a természetkímélõ toplistán
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.