"A kínzás is terror"

A guantánamói fogolytábor bezárását, a foglyokat szállító titkos légi járatok ügyében pedig teljes nyilvánosságot követel az Amnesty International Magyarország (AIM).

Az emberjogi szervezet aktivistái tegnap fekete csuklyában, narancsszínű rabruhában tiltakoztak George W. Bush amerikai elnök látogatása apropóján. A tízfősre bejelentett figyelemfelhívó demonstráció résztvevői a Clark Ádám tértől az Oktogonig vonultak, a kereszteződésekben összekötözött kezekkel ültek a földre, arra emlékeztetve, hogy a kubai Guantánamo amerikai katonai támaszpontján milyen körülmények között tartanak fogva ma is 460 embert - 98 százalékukat vádemelés nélkül.

- Emeljenek vádat ellenük vagy engedjék őket szabadon! - hangoztatta Nagy Navarró Balázs, az AIM kampányszervezője. A jogvédő szervezet független vizsgálóbizottság felállítását követeli; üzeneteiket pedig továbbítják a magyar és az amerikai vezetésnek is.

Az AIM úgy véli továbbá, hogy nem volt teljes körű vizsgálat az Európai Unió légterén és területén áthaladó titkos - állítólag terrorizmussal gyanúsított foglyokat szállító - légi járatok ügyében sem. Az Európa Tanács erre vonatkozó jelentése is megállapította - jegyezte meg Nagy Navarró -, hogy nem működött együtt teljes körűen valamennyi tagállam a vizsgálat során. Utalt arra, hogy Magyarország légterén és területén bizonyíthatóan áthaladt négy, eddig tisztázatlan rendeltetésű amerikai kisrepülőgép.

Az AIM ma újabb, szintén kis létszámú tüntetést szervez, ezúttal a Clark Ádám tértől a Vértanúk teréig vonulnak majd.

Budapesti utca, 2006: tüntetés Guantánamo bezárásáért
Budapesti utca, 2006: tüntetés Guantánamo bezárásáért
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.