Az ellenzék a megyékre szavaz

Tegnap óta bizonyos, hogy az ellenzék nem segíti elő az alkotmány olyan célú módosítását, hogy a megyerendszert regionálissá alakítsák át.

Az önkormányzati rendszer reformját célzó javaslat alkotmányi szintre emelte volna a régiót mint önálló területszervezési egységet, és ezzel megalapozta volna a középszintű közigazgatás átfogó reformját. Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter előterjesztése szerint a javaslat kiterjedt arra is, hogy a 2006-ban megválasztott megyei önkormányzati képviselők mandátuma a 2009. évi európai parlamenti választás napjáig tartson, és ezzel egy időben kerülne sor, első alkalommal, a regionális közgyűlések megválasztására.

Az MSZP az előterjesztést támogatta, az SZDSZ csak bizonyos módosításokkal, míg a Fidesz szerint kevés időt biztosítottak a regionális önkormányzati rendszert megteremtő alkotmánymódosítás megvitatására, az MDF és a KDNP pedig határozottan elutasította az indítványt.

Kovács Zoltán (Fidesz) felháborítónak nevezte, hogy az önkormányzati rendszert alapjaiban érintő módosításra öszszesen hat napot hagynak az Országgyűlésnek. (A megyerendszer fölváltása a regionálissal már a Fidesz 1998-as programjában szerepelt - a szerk.) Az ellenzéki politikus a régiók megalkotásával kapcsolatban azt mondta: a Fidesz szerint a sürgető átalakításra vonatkozó indokok nem állják meg a helyüket, az ezeréves megyerendszert nem lehet néhány nap alatt megszüntetni.

Fodor Gábor (SZDSZ) azt közölte: pártja bizonyos megszorításokkal támogatja az alkotmánymódosítást. Az igent frakciója a régiók létrehozásához adja, azt azonban nem tartja helyesnek, hogy 2012-ig válasszák meg a helyi önkormányzatokat.

A KDNP szerint a megyerendszer megszüntetését semmi sem indokolja. Salamon László azt mondta: ez az intézmény elszakíthatatlan része közjogi, közigazgatási hagyományainknak, és elválaszthatatlanul hozzátartozik az ország arculatához, ugyanakkor az ország érdeke nem teszi szükségessé e nagy múltú intézmény felszámolását.

Dávid Ibolya az MDF vezérszónokaként azt közölte: pártja 16 éve a közel ezeréves megyerendszer mellett állt, és áll ma is.

A kormánynak így más megoldása nem maradt, mint hogy más eszközökkel segítse elő a régiók kialakítását - ezek nyilvánvalóan hosszabb időt vesznek majd igénybe, mint ha az ellenzék hozzájárult volna a kétharmados módosításhoz. A minta nyilvánvalóan a kistérségek létrehozásához hasonló lesz: a kormány azzal ösztönözte a létrejöttüket, hogy bizonyos feladatokra úgy adott pénzt, hogy azt az önkormányzatok szövetségben lássák el. Valószínűleg ez történik majd a megyékkel is - a kormány pénzügyi ösztönzőkkel a régiók irányába tereli a folyamatokat, a megyék pedig kiürülnek.

l A kormány új kompenzációs elem érvényesítését tervezi már a jelenlegi gázár-támogatási rendszerben, amelyet az augusztus 1-jén esedékes gázáremelésnél érvényesíteni fog - erősítette meg lapunk korábbi információját Gál J. Zoltán, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára szerdán. Hozzátette: a szociális miniszter vezetésével munkacsoport dolgozik az új kompenzációs elemről szóló előterjesztésen, amelyet a jövő héten megtárgyal a kormány, és a tervek szerint egy hét múlva jelentik be az intézkedést.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.