Érvek a fővárosi koalíció közös listája ellen

Eredményesebben szerepelnének a kormánypártok Budapesten az őszi önkormányzati választásokon, ha nem állítanának közös listát - derül ki a Capital Research közvélemény-kutató júniusi felméréséből.

A kutatás eredményei szerint az MSZP-SZDSZ közös listára a választók 44 százaléka adná szavazatát. Ezt a változatot vizsgálva a Fidesz-KDNP-lista 34 százalékot kapna, kilenc százalékot az MDF és három százalékkal nem lépné át a bejutási küszöböt a MIÉP. (Minden más párt öszszesen egy százalékot kapna.) E forgatókönyv szerint semmiképpen nem menne el szavazni három százalék, a bizonytalanok aránya pedig mindössze öt százalék.

A válaszadók véleményének összegzése szerint a kormánypártoknak az volna előnyösebb, ha külön listán indulnának az ősszel Budapesten. Ebben az esetben az MSZP-re 33 százalék, az SZDSZ-re pedig 18 százalék szavazna, vagyis a koalíciós pártok együttesen a voksok 51 százalékát szerezhetnék meg. A két párt külön indulása esetén a Fidesz-KDNP-listára a szavazatok 30 százaléka, az MDF-ére pedig hét százaléka jutna.

A kutatás szerint megoszlik a szavazók véleménye arról, hogy a pártlistát az adott párt teljesítménye vagy főpolgármester-jelöltjének személye miatt választják-e. A legtöbben (23 százalék) úgy vélték, mindkét szempont fontos. A válaszadók alig negyedének döntését inkább a párt teljesítménye, 18 százalékát pedig inkább a főpolgármester-jelölt személye befolyásolja. A szavazók 18 százalékánál csak a jelölt, 16 százalékuknál pedig csak a párt teljesítménye számít. A bizonytalanok és a szavazni nem hajlandók aránya pedig e kérdés vizsgálatánál elérte a hét százalékot.

A közvélemény-kutatás reprezentatív, több mint 600 budapesti megkérdezésével készült június közepén.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.