Önérzetjavító vizit

Az Egyesült Államok hivatalban lévő elnökei viszonylag ritkán járnak külföldre, George W. Bush pedig végképp nem kimondott világutazó. Népszerűnek aligha minősíthető politikája ellenére rengeteg meghívása van, ha évente kétszer-háromszor Európába vezet az útja, Lisszabontól Bakuig és Reykjavíktól Athénig mindenütt szívesen látnák. Nem azért, mert őt szeretik személy szerint, hanem mert puszta megjelenése erősíti, legitimálja a kormányokat.

Bushtól is és a mi politikusainktól általában közérzetjavítást várunk, nekünk, magyaroknak azonban az önérzetünkkel is baj van. Vagy kevés van belőle, vagy túl sok. Ideje megtanulni az emelt fejjel járást - anélkül, hogy közben túl magasan hordanánk az orrunkat. Bár a balsors régebben tényleg rendszeresen megtépett minket, az elmúlt másfél évtized viszont az ország és a nemzet szintjén mégiscsak sikertörténet. Elbukott forradalmaink a külvilágban ébreszthetnek tiszteletet, ám az igazi elismeréshez kevés a hősiesség, azt csak eredményekkel lehet kiérdemelni.

Ha Washingtonban attól tartanának, hogy a magyar gazdaság hónapokon belül összeroppanhat, az elnököt eltanácsolták volna ettől a látogatástól. Bush nem akar olyan országban beszélni a sikeres rendszerváltásról, amelyet aztán ama bizonyos állatorvosi ló helyett tanítanak majd a közgazdasági egyetemeken. Az elnök azért jön Budapestre, mert azt akarja üzenni a tőlünk délre és keletre lévő fővárosokba: ha a magyarokéhoz hasonló utat jártok be, ti is számíthattok a támogatásunkra. Ezt nehéz másként értelmezni, mint az Antall-, a Boross-, a Horn-, az Orbán-, a Medgyessy- és a Gyurcsány-kormány, főképpen pedig a lakosság érdemeinek elismeréseként. Azok szerint, akik erről többször beszéltek vele, Bush az idén tényleg el akart jönni Magyarországra. (Különben holnap ott ülhetne Nürnbergben, a díszpáholyban az USA-Ghána meccsen.) A magyarok évfordulós ünnepsége miatt már márciusban átment a Kongresszusba, pedig a Fehér Ház és a Capitolium közötti nem egészen két kilométeres útra az amerikai elnökök még ritkábban szánják rá magukat, mint az óceán átrepülésére. Segített, hogy beleillünk az amerikai külpolitikába: a példánk felmutatható.

A Fehér Ház emlékeztethet arra, hogy a demokráciába vezető út néha hosszú, kacskaringós, sőt, vértől csuszamos is lehet. 1956 beivódott az amerikaiak tudatába: az elbukott forradalmat és az azt követő menekültáradatot nemcsak történészek tartják számon, de az ötven évvel ezelőtti események élénken élnek az országot ma irányító politikai elit, sőt, a lakosság emlékeiben. Ezért bármilyen meglepő ez nekünk, saját nemzetközi szerepünket általában lekicsinylően értelmező, kishitű magyaroknak, de Bush útjának amerikai belpolitikai üzenete is van: érdemes áldozatokat vállalva támogatni szabadságharcaikban a távoli, kis népeket, mert azokból szövetséges, sőt barát is válhat.

Az amerikaiak tanultak a történelemből. Nem tudni, Bush kitér-e rá budapesti beszédében, de már bánják, hogy 1956-ban a kisujjukat sem mozdították. Nemhogy nem próbálták meg legalább diplomáciai vagy más eszközökkel fékezni a Szovjetuniót, de mint Charles Gati rövidesen megjelenő könyve tényszerűen tartalmazza, a harsány retorika dacára előkészületet sem tettek semmi ilyesmire. A sorrendben 43. amerikai elnök, George W. Bush tavaly Lettországban a jaltai megállapodást utólag bírálva azt mondta: "Senki szabadsága sem feláldozható. Biztonságunk és az igazi stabilitás hosszú távon mások szabadságától függ." Ez a 34. elnök, Dwight Eisenhower kritikája is.

Az amerikai elnök látogatása az ötvenedik évforduló évében éppolyan elégtétel, mint 1992-ben Borisz Jelcin bocsánatot kérő parlamenti beszéde volt. A helyünkre kerültünk.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.