Tizennégy szervkivétel került gyanúba

Szabályos eljárásról, egyszerű életmentésekről beszél és cáfolja a miniszter által közzétett feltételezéseket Borsi József, a Hungarotransplant hétfőn - a vizsgálat idejére - felmentett vezetője. A vád: magyar szervek jogtalan kivétele és külföldre vitele.

Életet mentettünk olyan szervekkel, amelyeket amúgy eltemettünk volna - mondja Borsi József, a Hungarotransplant Kht. munkavégzés alól felmentett vezetője, tagadva, hogy bármilyen szabálytalanság történt volna a magyarországi szervek külföldre juttatása körül.

Hétfőn az egészségügyi miniszter sajtótájékoztatón jelentette be, hogy eljárási szabálytalanságok miatt vizsgálatot indít, amelynek idejére felmenti a vezetőt. A tárca egy május közepén érkezett bejelentés alapján kezdett el vizsgálódni. A gyanú szerint magyarországi kórházakban külföldi orvoscsoportok vettek ki halottakból szerveket. Ezeket később határainkon túl használták fel. Ezek az orvoscsoportok a feljelentés szerint nem rendelkeztek megfelelő engedélyekkel a beavatkozások elvégzéséhez.

Borsi József szerint viszont ilyen engedélyre nincs is szükség, a külföldieknek csak utólag és csak jelezniük, regisztráltatniuk kell a beavatkozást. - Az idén kilenc magyar donorból összesen 14 szerv került külföldre. Háromszor uniós országokból érkezett orvosok végezték el az itthoni műtétet. Az EU-tagországok esetében ugyanis csupán arra van szükség, hogy itt is regisztráltassák magukat. Azt nem tudom, hogy ezt megtették-e, de az biztos, hogy többször is felhívtuk a figyelmüket ennek szükségességére - mondta a vezető. Borsi József úgy véli, a botrány vesztesei a betegek lesznek, az ilyesmi visszaveti ugyanis a donációs kedvet, s ellehetetleníti az Eurotransplanthoz való magyar csatlakozást. Pedig ez a nemzetközi szervezet a mainál több esélyt adna a gyógyulásra a magyar betegeknek is.

A szervkivétel szabályai rögzítik, hogy milyen szervet melyik intézmény mely orvosai operálhatnak ki. Erre csak a pécsi, a szegedi, a budapesti és a debreceni egyetemeknek van jogosítványuk. Érvényben van egy államközi szerződés is, amely a magyar betegek tüdőátültetését végző osztrák orvosoknak is lehetővé teszi a légzőszerv halottból való kivételét, de azzal a feltétellel, hogy egy "adományért" egy magyar betegnek is új szervet kell kapnia.

A közelmúltban ismertté vált Koncz Rebeka esete kivételes volt, az ő májátültetéséhez ugyanis azonnali segítség kellett. A kislánynak a sürgősségi listán kerestek szervet az Eurotransplant tagországaiban. A rendkívüli szervjuttatást Magyarország az első adandó alkalommal visszaadta.

Úgy tudjuk, hogy a Borsi József felfüggesztését kiváltó feljelentés azért született meg, mert Koncz Rebeka esete után további 14 alkalommal ajánlottak fel szervet a magyarországi koordinálók úgy, hogy ezeket nem cserébe adtuk, hanem - miután Magyarországon nem volt a befogadásukra alkalmas beteg - egyszerűen felkínálták a külföldön szervre váró betegeknek. Borsi doktor szerint ez más országokban általános gyakorlat, igaz, másutt a magyarországinál lényegesen kevesebb ilyen "felesleges" szerv adódik.

Péntekig dönt a rendőrség

Kedden megérkezett Molnár Lajos egészségügyi miniszter feljelentése a Nemzeti Nyomozó Irodához (NNI); a rendőrség három napon belül dönt, elrendeli-e a nyomozást a halottakból állítólag szabálytalanul kioperált szervek ügyében. Horváczy Emese, az NNI szóvivője lapunknak azt mondta: az illetékesek még vizsgálják, hogy a feljelentéshez mellékelt iratok alapján fennáll-e valamilyen bűncselekmény gyanúja. A törvény értelmében a nyomozó hatóságnak a feljelentés átvételétől számított három napon belül kell döntenie a büntetőeljárás megindításáról, illetve annak megtagadásáról.

Kedden számoltunk be arról, hogy Molnár Lajos vizsgálatot rendelt el, és büntetőfeljelentést tett a rendőrségen annak tisztázására, hogy szabályosan zajlik-e az átültethető szervek kivétele Magyarországon. A vizsgálat idejére a miniszter felfüggesztette a munkavégzés alól Borsi Józsefet, a szervátültetéseket koordináló Hungarotranszplant Kht. vezetőjét. (Munkatársunktól)

Életet mentõ szervek. Külföldre került egy részük
Életet mentõ szervek. Külföldre került egy részük
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.