Erdők a szántóföldek és legelők helyén

Évről évre többen érdeklődnek a termőföldek erdősítésére vonatkozó lehetőségek iránt. Az idei támogatásokra július 31-ig lehet pályázni.

Az előzetes tervek szerint legalább 15 ezer hektár termőföld és legelő erdősítéséhez igényelhető ebben az évben vissza nem térítendő támogatás. A kérelmeket júniusban és júliusban fogadják, ám érdemes minél előbb beadni az igénylést, mert a rangsorolást követően azonos pontszám esetén a beadás időpontját veszik alapul annak eldöntésében, ki kapjon támogatást.

A dotáció nemcsak erdőtelepítésre, hanem a friss telepítés ápolására és az erdősítés miatt kieső jövedelem pótlására is igénybe vehető. A pályázat a szántók, füves vagy évelő növények termesztésére használt területek, legelők, gyümölcsösök és szőlőültetvények erdősítését egyaránt támogatja - egyetlen kikötés, hogy a fásítani kívánt birtok legalább két éve mezőgazdasági művelés alatt álljon. Gazdálkodói jövedelempótló támogatást azok a regisztrált gazdálkodók kaphatnak, akiknek a jövedelme legalább negyedrészben mezőgazdasági tevékenységből származik, és munkaidejük legalább felében - nem erdőgazdálkodási - mezőgazdasági tevékenységet végeznek.

- Az idei pályázatban azok tudnak részt venni, akik már korábban gondoltak területük erdősítésére - tájékoztatott Ali Tamás, az Állami Erdészeti Szolgálat pályázatkezelési osztályvezetője. Ennek oka, hogy a jogszabályban a támogatás előfeltételéül szabott, az erdészeti hatóság által jóváhagyott erdőtelepítési tervdokumentációt a hátralévő másfél hónap alatt nem lehet elkészíteni és elbíráltatni: az ahhoz szükséges helyszíni szemle, a talajvizsgálatok több időt vesznek igénybe. Erdészeti szaktudásra a fafaj kiválasztásához is szükség van: egyes fafajok esetében több támogatás jár, mint másoknál, ám a pályázó csak azok közül választhat, amelyek a szakemberek szerint is megfelelnek az adott termőhelynek.

Ali Tamás elmondta: a 2004-2006 közötti ciklusra összességében mintegy 80 millió euró állt rendelkezésre, ebből az elmúlt két évben nagyjából 45 millió eurót ítéltek oda. Az egy-egy pályázónak nyújtható támogatás mértéke függ a telepítendő fafaj mellett a terület adottságaitól és a nyertes termelő gazdálkodói státusától is.

A pályázati csomagok a vidékfejlesztési hivatalokban és az erdészeti szolgálat területi igazgatóságain szerezhetők be, valamint az interneten letölthetők a www.aesz.hu honlapról. A pályázat benyújtásának költsége a terület nagyságától függ: az erdőtelepítési tervdokumentáció legalább 20 ezer forintba, a talajvizsgálatok három-öt hektáronként 10 ezer forintba kerülnek, a tervek elbírálásának díja 4100 forint, valamint helyrajzi számonként további 1200 forint. A telepítésre megítélt összegeket utófinanszírozásban az őszi, majd a tavaszi telepítési idényt követően, 2007 második felében fizetik ki.

Ali Tamás az elérhető támogatás nagyságrendjét egy idén tavasszal történt erdősítéssel érzékeltette. Egy termelő 12 hektáros szántóterületet telepített be kocsányos tölggyel. A fásításra 25 ezer euró támogatást nyert, amelyet az első ötéves ápolásért két részletben további 21 ezer euróval egészítenek ki. Ezen felül a gazdálkodónak megítéltek évi 832 eurós jövedelempótló támogatást, amelyet húsz éven keresztül folyósítanak.

Egyetlen kikötés, hogy a fásítani kívánt birtok legalább két éve mezõgazdasági mûvelés alatt álljon
Egyetlen kikötés, hogy a fásítani kívánt birtok legalább két éve mezõgazdasági mûvelés alatt álljon
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.