Civil koalíció Bush politikája ellen

Szokatlanul széleskörű civil összefogás alakult ki a Bush-látogatásidejére. A Civilek a Békért nevű ernyőszervezet ma délelőttisajtótájékoztatóján a tüntetést olyan okokkal magyarázzák, amelyek alegkülönfélébb alternatív szervezetek tematikáját érintik.

Simó Endre, a Magyar Szociális Fórum képviselője a csütörtök délután négykor kezdődő demonstráció okait sorolva elmondta: a Civilek a Békéért tiltakozik Afganisztán és Irak megszállása miatt, ugyanakkor ellenzik az USA klímaváltozást elősegítő politikáját, és a génmódosított élelmiszerek agresszív terjesztését is, azt, hogy rákényszerítik ezeket a fogyasztókra. Mint Simó hangsúlyozta, természetesen ellenzik a terrorizmus minden formáját is, de tiltakoznak amiatt, hogy a terror elleni háború jegyében internálótáborokat hoznak létre, ahol kínozzák a foglyokat.

A Civilek a Békéért demonstrációján részt vesznek az ismert zöldszervezetek, mint a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Védegylet és a Zöld Fiatalok, ott lesznek a humanisták, az ATTAC Magyarország, de részt vesz a Munkáspárt 2006 és a Marx Károly Társaság is.

A Védegylet az elmúlt hat évben részt vett már számos „furcsa” összefogásban, mondta Schiffer András, az ökopolitikai szervezet munkatársa, aki szerint ennek a mostani koalíciónak számos tagjával nincsenek mindenben egy platformon, de az amerikai elnök politikája olyan súlyos problémát jelent, hogy ehhez képest jelentéktelenek azok a nézetkülönbségek, amelyek a mostani civil összefogás tagjai között mutatkoznak.

A második világháború óta nem fordult elő, hogy egy nyugati állam vezetése nyíltan megsértsen alapvető jogi normákat és internálótáborokat állítson fel – magyarázta Schiffer. Felhívta a figyelmet, hogy a Bush-vezetés számos olyan nemzetközi egyezményt ignorál, amelyek esélyt jelentenének a globális ökológiai katasztrófa elhárítására. Ezek között említette a kiotói egyezményt vagy a biodiverzitás fennmaradását célzó szerződést.

Ha nem állunk ki ezen intézmények mellett, akkor meg fognak gyengülni – magyarázta Schiffer a csütörtöki demonstrációt. Felhívta a figyelmet arra, hogy a jelenlegi világrend olyan átláthatatlan technokrata apparátusok kezében van, amelyeknek nem tartoznak elszámolással senkinek.

Simó, mint a Létminimum Alatt Élők Társaságának a szóvivője elmondta, hogy tudomása szerint Bush újabb fegyverkezési programra kívánja rábeszélni a magyar vezetést, egy rakétavédelmi rendszer kiépítésére, amelynek a költségei meghaladják a magyar gazdaság teherbíró képességét. „Ezt nem engedheti meg magának egy olyan ország, ahol a lakosság egyharmada létminimum alatt él, egytizedük pedig mélyszegénységben.”

A Civilek a Békéért demonstrációja csütörtök délután négykor az Anima Sound System koncertjével kezdődik a budapesti Szabadság téren, öttől szónokok beszélnek, este pedig a Kakukázus zenekar zárja a rendezvényt.

Az Amnesty International ugyancsak jelezte, hogy demonstrációt tart az amerikai elnök látogatása idején az amerikai hadseregnek a foglyokkal való bánásmódja miatt.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.