Genetikailag módosított keményítő-burgonya a BASF-tól
Giebfried Schenk, a BASF agrodivíziójának közép- és dél-kelet-európai vezetője elmondta: a növényi biotechnológia területén a vállalatnál zajló egyéb kísérletek eredményeképpen várhatóan 2012-ben megjelenhetnek a piacon a BASF által kifejlesztett más GMO-növények is, ezekről azonban egyelőre nem adott további felvilágosítást a vezető.
A BASF több európai országban - köztük Csehországban - végez szabadföldi kísérleteket a genetikailag módosított keményítőburgonyával, s az eredmények szerint az ebből származó keményítő sokkal jobb minőségű, mint a hagyományos burgonya-keményítő. Az új keményítő burgonya az első olyan megújítható nyersanyag forrás, amit genetikai módosítással állítottak elő, s csak az iparban használják fel, élelmiszerként nem. A keményítő elsősorban a papír- és textiliparban, illetve a ragasztó-gyártásban kínál előnyöket, a termelési költségek csökkentése, illetve energia megtakarítás révén - állítják a cégnél.
A BASF zöld biotechnológiával foglalkozó cége, a Plant Science 1998 óta foglalkozik ilyen jellegű kutatás-fejlesztéssel, világszerte mintegy 500 munkatárs bevonásával. Az elmúlt időszakban együttműködést alakítottak ki a világ vezető vetőmag-gyártó cégeivel, egyetemekkel, kutató intézetekkel Németországban, az Egyesült Államokban, Svédországban és Kanadában.
A kutatások három területre összpontosulnak: a termelés hatékonyságának növelésére, a táplálékok minőségének javítására, illetve a megújítható ipari nyersanyagok kifejlesztésére. A vállalat a következő három évben 270 millió eurót szán biotechnológiai kutatásokra.
(MTI)