Büntetőfeljelentés szervátültetések miatt

Szabályosan folyik-e az átültetendő szervek kivétele Magyarországon? A kérdést - az illetékes vezető munkavégzés alóli felfüggesztése mellett - vizsgálat fogja tisztázni. A gyanú szerint külföldi orvosok engedély nélkül távolítottak el magyar halottakból szerveket.

Ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a rendőrségen Molnár Lajos egészségügyi miniszter. Egyben bejelentette, hogy bár tartalmi kifogás, főleg esetleges anyagi előnyszerzés gyanúja nem merült fel, az ügyben előfordult adminisztratív hibák miatt a vizsgálat idejére felmentette a munkavégzés alól a hazai szervátültetéseket koordináló Hungarotranszplant Kht. vezetőjét, Borsi Józsefet.

Májusban egy bejelentés alapján jutott a tárca tudomására, hogy külföldi orvoscsoportok engedély nélkül szervkivételt hajtottak végre Magyarországon. Bár az orvosok olyan halottak szerveinek eltávolításánál működtek közre, akiknek szervei magyar betegek gyógyítására nem voltak fölhasználhatók, az eljárásuk mégsem volt szabályos.

A bejelentés alapján Rácz Jenő, akkori egészségügyi miniszter vizsgálatot rendelt el, amit az országos tiszti főorvos vezetett az Egészségügyi Tudományos Tanács bevonásával. Megállapították, hogy az eljárás szakmailag valóban helyesen történt ugyan, de a külföldi orvosok hazai közreműködését senki nem engedélyezte.

Molnár Lajos a büntetőjogi feljelentésen túl hivatali vizsgálatot is elrendelt, amelynek irányításával Sótonyi Pétert, az Egészségügyi Tudományos Tanács elnökét bízta meg. A szakember a történtek tisztázásáig miniszteri biztosként irányítja a hazai szervátültetéseket. A professzor feladata lesz az is, hogy áttekintse a szervátültetés szabályozását.

Lapunknak Borsi József, a Hungarotranszplant Kht. vezetője elmondta: a szervekkel életeket mentettek meg, s minden esetben betartották a hatályos jogszabályokat. Csak olyan szervek kerültek külföldre, amelyek egyetlen, a várólistán lévő hazai beteg számára sem voltak beültetésre alkalmasak. Borsi József tudomása szerint ugyanakkor mind a külföldi orvosokat, mind az Eurotranszplantot tájékoztatták arról, hogy a magyar jogszabályok szerint e tevékenység regisztrációját kérniük kell az Egészségügyi és Közigazgatási Engedélyezési Hivatalnál.

Idén május végéig 96 esetben távolították el Magyarországon halottak szerveit, három esetben a beavatkozást külföldi orvoscsoportok végezték el. A kivett szervet föl is használhatták saját országukban. E beavatkozásokat megelőzően úgynevezett sürgősségi kereséssel egy magyar beteg, a négyéves Koncz Rebeka kapott májat külföldről, az Eurotranszplant segítségével. Lényegében ezt ellentételezték a külföldiek által végzett későbbi szervkivétek.

Rebeka esete után a hazai hatóságok ígéretet tettek arra, hogy intézményesítik a kapcsolatot az európai szervátültéseket koordináló szervezettel. Ez azonban máig nem történt meg.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.