Negyven tévé indulhat

Jó hír a tévénézőknek: a várakozásokat felülmúló eredménnyel zárult a televíziózás jövőjét a következő évtizedekre meghatározó genfi frekvenciaosztó konferencia. Magyarországon hat éven belül 30-40, tetőantennával is fogható országos tévécsatorna lehet - ha a politika, a piac és a nézők is úgy akarják.

Az ország egyik legnagyobb műszaki áruházában a televíziók között megszólított eladó szerint lehet kapni náluk olyan dekódert, ami alkalmassá teszi a hagyományos tévékészüléket a digitális televíziózásra. Nem nála, két sorral odébb. A másik kolléga viszont nem tud segíteni. Tudomása szerint náluk most nincs ilyen eszköz.

Ez még nem csoda. Mert bár Budapesten és a Kab-hegyi adótorony környékén már elkezdődött a jobb kép- és hangminőséget garantáló digitális televíziózás, egyelőre csak a három közszolgálati tévé fogható az új technológiával. De ez hamarosan megváltozhat. A Nemzeti Hírközlési Hatóság tegnap bejelentette, hogy befejeződött a szomszédos államokkal folytatott hosszas alkudozás az új frekvenciákról. A Genfben múlt pénteken aláírt megegyezés szerint Magyarországon a mostani műszaki feltételek mellett 30-40 országos televízió és további húsz új rádió kezdheti meg adásait 2012-ig. Most három tévé- (MTV, RTL, TV 2) és hat rádióadás fogható hagyományos antennával.

A háztartások harmadában szoba- vagy tetőantennával fogják a műsort. Számukra lenne nagy változás, ha megtízszereződne az így vehető csatornák száma. Csakhogy a műszaki lehetőség megvalósítását jelenleg több dolog is akadályozza. A mérnökök után a politikának, a piacnak és a nézőknek kellene lépniük. A pártoknak meg kellene egyezniük a médiatörvény módosításában, s ez évek óta reménytelen. Kérdés, hogy lesz-e több tucat befektető, aki tévét akar indítani Magyarországon. (A két országos kereskedelmi tévének addig jó, amíg nincs konkurense. Jelenleg a nézők kétharmada kapcsol erre a két adóra, a hirdetési piacnak pedig a kilencven százalékára van befolyásuk.)

Ami a keményebb dió: a nézőket érdekeltté kellene tenni abban, hogy vegyenek jelátalakítót hagyományos tévéjükhöz. Vagy vásároljanak olyan új típusú készüléket, amelybe már bele van építve a dekóder. Miután átlagosan nyolcévente cseréljük a tévénket újabbra, ez lassan akár még magától is megoldódhatna. Csakhogy fennáll az a veszély is, hogy Nyugat-Európából behozott olcsó, ott már eladhatatlan, de egyébként jó minőségű készülékek "blokkolják" a technikai korszerűsítést.

Több országban az állam ösztönző támogatásokat ad a műszaki váltásra. Erről egyelőre a magyar tervekben nincs szó. Igaz, végleges elképzelések sincsenek a digitális váltásra. Az EU előírásai szerint viszont 2012-ben be kell fejezni a hagyományos rendszerű sugárzást.

A kékkel jelzett területeken szobaantennával, a sárgán tetõantennával lesz fogható a digitálisan továbbított tévémûsor
A kékkel jelzett területeken szobaantennával, a sárgán tetõantennával lesz fogható a digitálisan továbbított tévémûsor
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.