Bécs nem örül Bushnak

Ezúttal nemcsak parkolási és megállási tilalom sújtja a bécsieket: a belváros jókora részét, a Hofburg és az InterContinental Szálló által határolt területet lezárják, sőt kiürítik Bush amerikai elnök látogatásának húsz órájára. Az érintett körzetben már ma estétől rendkívüli intézkedéseket foganatosítanak.

Az EU-Egyesült Államok csúcstalálkozó érdemi napján, szerdán az ott lakókon és ott dolgozókon kívül csak azok tehetik be a lábukat a tiltott városrészbe, akiknek igazolhatóan közük van a hivatalos programhoz. A turistáknak nemcsak a Hofburg falain belüli gyűjtemények megtekintéséről kell lemondaniuk, de a környékbeli múzeumok is rendkívüli szünnapot iktatnak be, csakúgy, mint a kávéházak. Ugyanez várható a Stephansdomnál: ide a hölgyprogram keretében Laura Bush látogat el. A Stadtpark metróállomás kijáratát lezárják, a földalatti ezen a napon nem áll meg itt. Az amerikai elnök biztonságát háromezres jól képzett osztrák rendőrcsapat védi - köztük a kommandósok, a Cobra egységei, akikhez több száz amerikai biztonsági is csatlakozik.

Az osztrákok az EU-elnökség lassan végéhez közeledő fél éve alatt szembesültek ugyan forgalomkorlátozással, ám ilyen méretű felhajtást Bécs valószínűleg még sohasem élt át. Bush népszerűségének ez nem árthat: az osztrákok amúgy sem hívei az amerikai elnöknek. A legutóbbi felmérés szerint 85 százalékuk rossz elnöknek tartja. A látogatást bejelentett tüntetések kísérik - tisztes távolból, mert az amerikai elnök közvetlen közelében senki sem kapott ilyesmire engedélyt. Élelmes tiltakozók jó előre és messziről láthatóan háztetőkre festették fel a Bush go home felszólítást.

Ami az EU-Amerika csúcs érdemi részét illeti, a legnagyobb várakozás a guantánamói tábor bezárásának remélt bejelentését övezi. Ebben a kérdésben nagy nyomás nehezedik a tagállamok részéről Schüssel kancellára, akit csak José Barroso európai bizottsági elnök és Solana, az EU külpolitikai főképviselője erősít a találkozókon. A nem túl sikeres osztrák elnökségnek jót tenne egy ilyen bejelentés: nem csoda, hogy Bécsben a címlapra kerül minden apróbb utalás a vitatott tábor bezárására.

A közös közlemény nehézkes kidolgozása miatt az amerikaiak máris panaszkodnak. Az EU-elnök minden apró változást egyeztetni kénytelen az összes tagországgal, és emiatt nehéz előrejutni - idézi az osztrák sajtó az amerikai illetékeseket.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.