Bush a Citadellán mond beszédet

Szerdán este érkezik George W. Bush és felesége Budapestre, de azamerikai elnök hivatalos látogatása csak csütörtök kora délelőttkezdődik és az amerikai vendégek még aznap késő délután elutaznak amagyar fővárosból – közölte Polgár Viktor külügyi szóvivő.

Polgár Viktor elmondta, hogy az elnöki párt és a szűk, 16 tagú diplomáciai delegációt Meridien Szállodában helyezik el. Azért esett a Meridienre a választás a közelmúltban átadott New York Palota helyett, mert a biztonsági intézkedések miatt a belváros közlekedése megbénult volna, és ezt az amerikai fél is elfogadta – mondta Polgár.

Az Amerikai Egyesült Államok elnöke csütörtökön először hazája nagykövetségére látogat, majd ezt követően kerül sor a hivatalos, katonai tiszteletadás mellett tartandó fogadtatásra a Szent György téren.

Busht az elnöki palotában a köztársasági elnök fogadja. Szó lesz az Egyesült Államokba történő beutazáshoz szükséges vízum kérdéséről is.

Kevéssel 11 óra előtt érkezik az amerikai elnök a Parlament épületébe, ahol a kormányfő előbb a Szent Koronát mutatja meg neki, aztán 45 perces tárgyalást folytatnak, egyebek mellett gazdasági kérdésekről, a terrorizmus elleni fellépésről - mondta Polgár.

A tárgyalás után rövid sajtótájékoztatót tart az Országházban a magyar miniszterelnök és az Amerikai Egyesült Államok elnöke.
Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke az ülésteremben fogadja az amerikai elnököt a parlamenti pártok vezetőivel együtt.

A díszebéden 60-60 amerikai és magyar meghívott vesz részt, Sólyom László, Gyurcsány Ferenc, illetve George W. Bush mond pohárköszöntőt.

Az ebédet követően az elnök és felesége lerója kegyeletét az 1956-os forradalom áldozatai előtt a Hősök terén lévő emlékműnél, majd visszatér a szállodába.

A program szerint Bush elnök csütörtökön 16 óra 30 perckor a Gellért hegyen, a Citadellán beszédet mond, melyet a CNN hírtelevízió élőben közvetít.

Az elnöki különgép várhatóan 18 órakor hagyja el a Ferihegyi repülőteret.

A hivatalos megbeszélések idején Sólyom Erzsébet, a köztársasági elnök felesége teán fogadja Laura Busht, míg Dobrev Klára, a magyar miniszterelnök felesége és a First Lady az emlőrák ellen küzdő civil szervezet vezetőivel találkozik, majd egy gyermekklinikát is felkeresnek - mondta Polgár.

Kétezer rendőr

Mivel Bush a világ egyik legveszélyeztetettebb embere, a rendőrség a legmagasabb fokozatú biztonsági intézkedéseket léptet életbe - közölte a Köztársasági Őrezred parancsnoka.

Az amerikai biztonsági embereken kívül kétezer rendőrt vezényelnek ki, és tizenegy megyei kapitányságról csoportosítanak át rendőröket - mondta el az Országos Rendőr-főkapitányság közbiztonsági főigazgatója.

Már hétfőn 18 órától forgalomkorlátozással, megállási és várakozási tilalommal kell számolni, az események színhelyeit pedig teljesen lezárják.

(forrás: MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.