Pécsett talán júliusban írják ki az első tervpályázatot

Jelentős a késedelem az Európa kulturális fővárosával kapcsolatos pécsi fejlesztési projektek előkészítésében - állítja a Dél-dunántúli Építész Kamara elnöksége. A projektekért felelős városházi vezetők viszont azt ígérik, hogy 2010-re valamennyi tervezett fejlesztés megvalósul.

A Dél-dunántúli Építész Kamara elnöksége nyilatkozatot adott ki azokról a fejlesztésekről, amelyeket Pécs 2010-re meg kíván valósítani; vagyis addigra, amikor a baranyai megyeszékhely lesz Európa kulturális fővárosa (EKF). Ismert, hogy a város 2010-ig hangversenytermet, galériát, regionális információs központot tervez építeni, emellett a Zsolnay-gyár területén egy kulturális negyed létesülne, ezenkívül új arcot kapna mintegy félszáz pécsi köztér. Az öt - összesen 36 milliárd forintba kerülő - fejlesztési projekt előkészületeit az építészkamara elnöksége megkésettnek ítéli, s megkérdőjelezi az EKF-projekteken dolgozó szervezetek szakmai alkalmasságát.

A fenti véleményt a pécsi építészek az EKF-fel foglalkozó szakmai rendezvényeken az elmúlt hetekben már többször is megfogalmazták. Toller László, Pécs polgármestere viszont úgy véli, hogy az EKF-fejlesztések időben megvalósulnak, s a projektek előkészítésére és lebonyolítására megfelelő szakmai és intézményi hátteret biztosít az önkormányzat. A projektek megvalósulásában a Pécs Fejlesztési Kft. kap meghatározó szerepet. A város önkormányzata többségi tulajdonában lévő cégnek jelenleg mindössze négy dolgozója van, ezt a létszámot azonban június 22-én kilencre bővíti a pécsi közgyűlés. Merza Péter, a kft. vezetője elmondta: mindegyikük beruházási tapasztalatokkal rendelkező szakember.

Merza Pétertől megtudtuk azt is, hogy a Pécs Fejlesztési Kft. mostantól hetente 4-5 órás szakmai egyeztetést tart valamennyi projektről. Ezeken a megbeszéléseken önkormányzati képviselők, építészek, közgazdászok és a tervezett létesítmények működésében jártas szakemberek tanácskoznak az EKF-beruházások legfontosabb kérdéseiről.

Írtunk már arról, hogy az EKF-projektek terveire és engedélyezésére a kormány egymilliárd forintot biztosít Pécsnek. Ahhoz, hogy ez a pénz igényelhető legyen, a városnak előbb szerződést kell kötnie a Nemzeti Fejlesztési Hivatallal. Jelenleg folyik ennek a megállapodásnak az előkészítése, a szerződéskötés júliusban várható. A pécsi önkormányzat csak ezután írhatja ki a projektek nemzetközi tervpályázatát. Elsőként - talán már júliusban - a hangversenyterem pályázata jelenik meg. A többi ez év végéig lát napvilágot.

Az EKF-előkészületek lassúságát bíráló pécsi építészek szerint már akkor is késő lenne, ha most írnák ki a tervpályázatokat. Úgy vélik: félő, hogy a projektek nem készülnek el 2010-re, illetve nem marad idő a próbaüzemelésre. Balázsné Donáth Aranka, a pécsi polgármesteri hivatal városfejlesztési főosztályának vezetője viszont elegendőnek ítéli a hátralévő időt. A főosztályvezető úgy kalkulál, hogy 2007 nyarán megtörténik a tervek értékelése, a kivitelezéshez szükséges engedélyek pedig beszerezhetők a jövő év végére. A kivitelezésre és a próbaüzemre marad két esztendő. Azt azonban - kérdésünkre válaszolva - Balázsné is elismeri, hogy a tempó roppant feszes lesz.

A Zsolnay-gyár kiemelt fejlesztési terület
A Zsolnay-gyár kiemelt fejlesztési terület
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.