Újabb madárinfluenzás góc Szank körzetében

Újabb madárinfluenzás fertőző gócot találtak szombaton a Bács-Kiskun megyei Szank község külterületén, egy állattartó telepen. Az ott, illetve a szomszédos telepeken élő 3000 baromfit megsemmisítették.

Molnár Zoltán, Bács-Kiskun megye főállatorvosa tegnap érdeklődésünkre elmondta: az újabb esetet a Bodoglárral határos Szank község közigazgatási területének másik részén, a Jászszentlászló felőli oldalon fedezték fel. Azon a területen, kevesebb tanyán lényegesen kevesebb baromfit tartanak, mint Bodogláron. Vasárnap folyt a három kilométeres sugarú védőkörzet és a tíz kilométeres sugarú megfigyelési körzet kijelölése - most ugyanis újabb településeket érinthet az említett körzetekre vonatkozó korlátozás.

A pénteken megjelent új uniós rendeleteknek megfelelően folyik a vágásra érett, illetve a túltartott állományok szállításának előkészítése. Ha a termelő jelentkezik az állatorvosnál, hogy talált vágóhidat, amely levágja az állományát, akkor el kell végezni bizonyos orvosi vizsgálatokat, ezek azonban nem hátráltatják a szállítást.

Mint arról lapunkban korábban már beszámoltunk, ezeket az állatokat elkülönítve kell levágni és tárolni, a húst és a májat nem lehet exportálni. Az egészséges állatokat még a három kilométeres védőzónán belülről is le lehet vágni, de csak hőkezelt formában - sütve - lehet forgalomba hozni.

A vágóhidak egy része a korábbinál alacsonyabb árat ajánl a baromfiért, mert a készletezés sokba kerül, és attól tartanak, hogy a hazai piacon megfelelő fizetőképes kereslet híján nem tudják a szokásos áron eladni a májat.

Molnár Zoltán szerint nem lehet kideríteni, hogy mi okozta akár az előző, akár az újabb fertőzéseket. A szakemberek két lehetséges okot valószínűsítenek. Az egyik verzió szerint vándormadarak hordhatják a vírust - akár olyan vírushordozók is érkezhettek erre a területre, amelyek kapcsolatban álltak a nagybaracskai esetekkel, de bizonyos madárfajokat nem pusztít el a kórokozó, ezért terjeszthetik a fertőzést.

A másik lehetséges ok az, hogy román állampolgárságú alkalmazottak vagy feketemunkások hozták be a vírust keleti szomszédunktól, ahol ugyancsak megjelent a madárinfluenza.

Mivel az utolsó esettől számított hatodik napon új megbetegedést fedeztek fel, a védő-, illetve a megfigyelési zónához kapcsolódó korlátozásokat további hét napig nem lehet enyhíteni.

Baromfibegyûjtés Szankon
Baromfibegyûjtés Szankon
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.