Komisszárok és ügyes túlélők

A szegedi önkormányzati "ombudsman" a polgármester meghatalmazásával támadást indított az önkormányzati cégeknél folyó szabálytalanságok ellen. A helyi temetkezési vállalattal kezdte az akciót - sikertelenül.

Nem indít nyomozást a Szegedi Városi Ügyészség a helyi Testamentum Temetkezési Kft. gazdálkodásával kapcsolatban. Csapó Balázs, a városi önkormányzat lakossági érdekvédelmi megbízottja korábban sikkasztás, hűtlen kezelés és adócsalás miatt tett feljelentést ismeretlen tettes ellen. Az ügyészség részben elévülés, részben bűncselekmény hiánya miatt tagadta meg a nyomozást.

Sokan csodálkoztak, amikor 2004 márciusában Botka László, Szeged polgármestere megegyezett Csapó Balázs önkormányzati képviselővel, hogy az utóbbi lemond képviselői mandátumáról, és helyi ombudsman, lakossági érdekvédelmi megbízott lesz a városházán. Csapó a Szegedért Egyesület nevű civil szervezet vezetője volt, 1998-2002 között a Fidesz-vezetés idején hevesen támadta Bartha Lászlót, az akkori polgármestert. A Szegedért Egyesületben konfliktust váltott ki, hogy indítsanak-e önálló polgármesterjelöltet. Csapó végül elindult Botka ellen. Noha Csapónak nem volt esélye, az MSZP jelöltjétől viszont szavazatokat vett el. Botka ennek ellenére biztosan nyert, ám képviselőként Csapó is bekerült a testületbe.

Csapó Balázs a rendszerváltás óta ismert személyiség Szegeden. 1989-ben ő indította az első ellenzéki hetilapot. Abban az időben egyszerre volt tagja az MDF-nek, az SZDSZ-nek és a Fidesznek, később azonban rendre konfliktusba került a hierarchikussá váló pártokkal. A politizálást nem hagyta abba, időszaki kiadványokat jelentetett meg, bennük leleplezni igyekezett az éppen hatalmon lévők visszaéléseit. Azt a tényt, hogy Botka megegyezett vele, hogy ombudsmani tisztséget alakítanak ki Csapónak, sokan furcsállották Szegeden. Lakossági érdekvédelmi megbízottként Csapó Balázsnak és kis stábjának két fő feladata volt: a lakossági panaszok kivizsgálása, és az önkormányzati cégek gazdálkodásának vizsgálata. Bár foglalkozott lakossági bejelentésekkel is, Csapó jobban ambicionálta az önkormányzati cégek vizsgálatát. A város többségi tulajdonában lévő vállalatok mintegy felét ellenőrizte, a legrészletesebben a Testamentum Temetkezési Kft.-t, amelynek 1993-as alapítása óta Hódi Lajos az igazgatója.

Azon a júniusi sajtótájékoztatón, amelyen Csapó bejelentette, hogy feljelentést tesz a Testamentum Kft.-nél történt visszaélések miatt, a lakossági érdekvédelmi megbízott az önkormányzati cégek vezetőit két kategóriába osztotta: komiszszárokra és túlélőkre. Hódi szerinte a túlélők közé tartozik. Szavaiból kitűnt: olyan cégvezetőt ért ez alatt, aki mindkét politikai oldallal jóban akar lenni, hogy posztját megtartsa. Ennek érdekében az önkormányzati cég költségvetéséből finanszíroz bizonyos vásárlásokat, a cég profiljába nem illő dolgokat, illetve rendszeres jövedelmet biztosít olyan embereknek, akik az éppen ellenzékben lévőkhöz kapcsolódó politikai kötődésük miatt nem kapnak állást. Ezt azért tehetik meg, mert az önkormányzati képviselőkből álló tulajdonosi bizottság, illetve a cég felügyelőbizottsága szemet huny e fölött. E képviselők is kapnak javadalmazást az önkormányzati cégektől. A felügyelőbizottság elnöke és tagjai a magánvagyonukkal is felelnek az általuk felügyelt cég gazdálkodásáért.

A Testamentum Kft.-nél folytatott vizsgálat során általuk jogsértőnek vagy a tulajdonos érdekét sértőnek tartó momentumokat 11 pontban foglalta össze Csapó - ezek szerepelnek a Szegedi Városi Ügyészségnek tett feljelentésében is. Például a temetkezési vállalat 900 ezer forint értékben könyvkiadói tevékenységet is folytatott, noha ilyen tevékenység nem szerepel a társasági szerződésében. Az ügyvezető igazgató és helyettese egymillió forintot költött egy thaiföldi utazásra a cég pénzéből. Ezen kívül versenyhajót vásároltak a belvárosi temető vezetője lányának. A cég fölöslegesen költ reklámra, mert a temetkezést tilos, de a helyi piacvezető cégnek fölösleges is reklámozni. Cikkírásért jelentős összeget fizet egy újságírónak, aki a Délmagyarország című helyi napilap előző vezetése idején a lapnál dolgozott.

Hódi Lajos szerint a vizsgálatok során egy szó sem esett a Testamentum Kft. sikeres szakmai munkájáról. A thaiföldi utazás tíz évvel ezelőtt történt, a Pénzügyminisztérium által szervezett szakmai út volt, egy államtitkár tartotta ott a nyitó előadást, és az ázsiai hamvasztási módokat tanulmányozták. Szalay István akkori MSZP-s polgármester írásbeli engedélyt adott az önkormányzati cég két vezetőjének, hogy részt vegyenek a továbbképzésen, amely négy napig tartott, abból is kettő utazással telt el. Az újságíró a cég honlapját tartja karban, és sajtófigyelést folytat. A versenyhajót a városi sportélet támogatására vásárolták, tárgyi támogatás volt, legális célra. A könyvkiadás a Szeged hősi halottai a világháborúkban című kiadvány társkiadóként való támogatása volt. A másik társkiadó az önkormányzat volt, Botka László írta a könyv előszavát.

A Szegedi Városi Ügyészség az elmúlt napokban részben elévülésre, részben bűncselekmény hiányára hivatkozva megtagadta a nyomozást a feljelentésben foglaltakkal kapcsolatban. Botka László a történteket úgy kommentálta: ha három hónappal az önkormányzati választások előtt két év kutakodás után Csapó Balázs sem talált olyan törvénytelenséget a város működésében, ami az igazságszolgáltatás szervei előtt is bizonyítható volna, akkor a kinevezés elérte a célját, mert azt bizonyítja: az önkormányzatnál törvényesen és rendben mennek a dolgok. Csapó megbízását a városháza nem fogja megszüntetni.

Csapó Balázs úgy nyilatkozott: megpanaszolja az ügyészségi döntést, amely még elutasító formájában is felveti az önkormányzat és a polgármester felelősségét, aki már 2005 januárjában értesült a történtekről. Ekkor még nem évült el az a cselekmény. Csapó tovább vizsgálódik a Testamentum Kft. ügyeiben, mert újabb viszszaélésekről kapott információkat.

Hódi Lajos úgy nyilatkozott: polgári pert indít Csapó Balázs ellen, és kártérítést követel tőle.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.