Demszky munkacsoportok felállítását javasolja

Munkacsoportok létrehozását javasolja Demszky Gábor főpolgármester az MSZP-nek írt levelében azért, hogy összehangolják a két párt Budapest működtetésére és fejlesztésére vonatkozó javaslatait, valamint az együttműködés kereteit a választásokig hátralévő és az azt követő időszakban.

A vasárnap eljuttatott levél szerint a két párt egy kérdés kivételével alapvetően egyetért. "Mindössze egyetlen kérdésben, a közös pártlista kapcsán van köztünk komoly vita. Kampánytechnikai szempontokon kívül eddig egyetlen érvet nem hallottunk, ami a közös lista mellett szólt volna, annál többet tudunk viszont, ami ellene szól" - olvasható a főpolgármester levelében.

"Nem értünk egyet (...) a közös lista kérdésében. Mi, liberálisok - túl azon, hogy két különböző értékrendű pártról van szó - abból indulunk ki, hogy az MSZP-nek és az SZDSZ-nek a fővárosban együtt biztos többsége van" - áll a főpolgármester levelében. Ha külön indulunk, a jobboldal győzelmének nincs esélye. Mindkét pártnak vannak olyan szavazói, akik nem hajlandók a másikra szavazni, így ketten külön nagyobb arányban tudunk győzni - fogalmazott.

Demszky Gábor levelében emlékeztet arra: az országgyűlési választásoknak is az a legfontosabb tapasztalata, hogy két koalícióra kész párt külön nagyobb sikert érhet el, mint ha közösen indulnának. "Ez a tanulság az általatok célként megfogalmazott szavazatmaximalizálásnak is jelentősen ellentmond" - írta. Demszky Gábor mielőbbi megegyezést remél. Mint írja, augusztusban már közösen kellene dolgozniuk azon, hogy a készülő 2007-es kormányzati költségvetésben minél kedvezőbb pozíciót harcoljanak ki Budapestnek.

A főpolgármester úgy látja, hogy a jobboldal a négy évvel ezelőttinél nehezebb ellenfél lesz az önkormányzati választásokon. "Nemcsak a kormánypártok népszerűségét erodáló kormányzati döntések, hanem a korábbinál komolyabb főpolgármester-jelöltje miatt, aki - az eddigi kerületi választások eredményét alapul véve - meg tudja szólítani a baloldali szavazók egy részét is" - írta Demszky Gábor. "A magam részéről nem csak a két párt együttműködésre számítok az előttünk álló kampányban, hanem listavezetőtökre, Molnár Gyulára is, mert összefogva könnyebben meg tudjuk akadályozni, hogy Orbán Viktor jelöltje győzni tudjon" - fogalmazott.

A levél szerint a szabad demokraták írásban is megerősítik, hogy a múlt heti tárgyalási fordulót sikeresnek és előremutatónak tekintik. Az eléjük tárt ötleteket jó tárgyalási alapnak tekintik, és biztosak abban, hogy meg tudnak egyezni. Az SZDSZ szerint a valódi egyeztetések olyan nagy volumenű kérdések eldöntését, tisztázását, újragondolását jelentik, amely szükségessé teszi egy intenzív, és kellően strukturált tárgyalási rendet.

Így a  hatékony munka érdekében a kisebbik kormány párt egy a programok egyeztetését szolgáló munkacsoport, az egyensúlyteremtő kormányzati intézkedések hatásait vizsgáló, az új struktúra kialakítását meghatározó, a városirányítási rendszer módjának meghatározását segítő, a kerületi egyeztetések hatékonyságát elősegítő és a kampányt összehangoló munkacsoport létrehozását javasolja. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.