"Egyszál hegedű a tengeren"

Bartók többször is megihlette Kányádi Sándort, a Kolozsvárott élő Kossuth-díjas költőt, aki egyik méltatója szerint a történelem tanújának szerepét vállalta magára.

Pályája korábbi szakaszában írt, Húros és ütőhangszerekre című költeményét a nagy zeneszerző emlékének ajánlja. Többek között így ír benne: "Nyers fából a hegedű, / él a dob kutyája. / Rügyezik a hegedű. / Dér jön a kutyára".

Másik, Bartók útjain című versének címét kölcsönözte a Honvéd Táncegyüttes egyik előadásának címéül; a Bartók által gyűjtött legszebb népdalokat költői tánckompozíciókkal jelenítik meg.

Egy további Kányádi-vers, a Bartók című, 1974-ből származik, és így kezdődik: "egyszál hegedű / a tengeren / múlt és jelen / s tán a jövendő..." Az idézett vers befejező két sora a rejtvényábrában rejlik.

Beküldendő a Bartók című vers utolsó két sora. Határidő: 2006. június 26.

A megfejtésre, a feladó neve alá kérjük odaírni: KERESZTREJTVÉNY. A megfejtéseket Népszabadság Zrt. "Keresztrejtvény" 1034 Budapest, Bécsi út 122-124. címre kérjük beküldeni, kizárólag levelezőlapon.

A megfejtők között 4 db Népszabadság-ajándékcsomagot sorsolunk ki.

A 2006. június 3-i rejtvény

megfejtése és nyertesei:

Passió. Domokos Pál Péter. Misztériumok. Hunyadi. Líceum. Tizenhetedik.

Népszabadság-ajándékcsomagot nyert: dr. Babják Lajosné (Esztergom), Lehóczky Györgyi (Kiskunhalas), Polgár Györgyné (Mosonmagyaróvár), Virág Lajosné (Budapest).

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.