A KFKI-t is lenyelte a Magyar Telekom

Nem is olyan rég még tőzsdére tartott a magyar kézben lévő KFKI, most azonban behódolt a Magyar Telekomnak.

A magyar IT-szektor legnagyobb társasága 8,17 milliárd forintért megvásárolja a magyar magánszemélyekhez köthető KFKI-LNX Zrt.-t, annak két leányvállalatával, az Icon Számítástechnikai Zrt.-vel és az Iqsys Informatikai Zrt.-vel együtt - deríthető ki a Magyar Telekom tegnapi közleményéből. A vételár a cégek idei eredményétől függően 1,5 milliárd forinttal nőhet.

A három vállalkozás elsősorban az informatikai piacon tevékenykedik, hálózati, rendszerintegrációs tevékenységgel, illetve szoftver- és alkalmazásfejlesztéssel foglalkozik. A KFKI-csoportként is emlegetett három cég együttes árbevétele a közlemény szerint tavaly 17 milliárd forint, a nemzetközi pénzügyi világban használatos EBITDA-nyeresége pedig 1,5 milliárd forint volt.

Azt, hogy pontosan ki volt az eladó, sem a Magyar Telekomnál, sem a KFKI-nél nem mondták el. Korábbi hírek szerint a csoport mögött Szlankó János, Szőnyi László, Horvai Mátyás, Karádi Pál és Salamon Márton áll. A KFKI-LNX hatályos cégkivonata nem tartalmaz tulajdonost, ugyanakkor egy korábbi papír szerint a cég kisebbségi részvényese a KFKI Számítástechnikai Zrt. Bár ez utóbbit a hírek szerint mára lényegében kiürítették, a csoport csúcsán valójában az KFKI Investment Kft. áll. Ennek tulajdonosai a felsorolt magánszemélyek, valamint egy delaware-i és egy sacramentói cég. Az adatok azt valószínűsítik, hogy a kft. portfóliójának a legnagyobb része elkelt. A vevő azt hangsúlyozza, hogy egy "letisztult" szerkezetű csoportot vett. Azt nem tudni, hogy a csoport eddigi részvényesei az új érában is vezetők maradnak-e. A Magyar Telekom a hitelből megvalósított vásárlással szélesíteni kívánja szolgáltatási körét. Az ügylethez még a versenyhivatal engedélyére is szükség van.

Szakértők szerint a KFKI-cégek megvásárlása benne volt a levegőben, hiszen a Deutsche Telekom többségi tulajdonában lévő magyar távközlési cég az utóbbi időben jó étvággyal falja a piac szereplőit: leánycége, a T-Online nemrég vásárolta meg az iWiW közösségi netoldalt működtető társaságot és az Adnetwork nevű online reklámcéget. A KFKI ezeknél jóval nagyobb falat - talán emiatt is került közvetlenül az anyacéghez.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.